Alexandru Slusari, neagă informaţiile că partidul său ar avea legături cu oligarhul controversat Ablyazov

Embed:

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, susţine că nu ştie nimic despre relaţia partidului său cu fundaţia Open Dialog, finanţată de oligarhul controversat din Kazahstan, Mukhtar Ablyazov. Asta, deşi, pe o reţea de socializare, sunt fotografii în care Andrei Năstase şi Maia Sandu apar alături de Ludmila Kozlovska, președinta acestei organizaţii.

Anterior, Financial Times a scris că Andrei Năstase și Maia Sandu au mers la Parlamentul European și Consiliul Europei fiind sponsorizați de organizația finanțată de Ablyazov. Vicepreședintele DA, Alexandru Slusari neagă că formaţiunea din care face parte ar avea vreo legătură cu această fundaţie.

"Eu nu am idee despre această fundaţie şi nici colegii mei. Noi nu cunoaştem această fundaţie. Cu certitudine noi nu avem nicio legătură cu oligarhul din Kazahstan."

În acelaşi timp, Slusari susţine că, deşi, liderii PAS şi DA apar în fotografii cu preşedintele fundaţiei Ludmila Kozlovska, acest fapt nu demonstrează că deplasările în Uniunea Europeană au fost finanțate de către oligarhul kazah.

"Din câte eu cunosc, doamna Kozlovka se ocupă cu activitatea de apărare a dreptului omului şi a fost întâlnirea acolo la Bruxelle cu mai mulţi activişti civici. Atât. Eu nici nu cunosc dacă există vreo legătură între doamna Kozlovka şi oligarhul despre care vorbiţi dumneavoastră."

La începutul lunii octombrie, o investigație publicată pe timpul.md relata despre parcursul profesional al oligarhului Mukhtar Ablyazov, care s-ar fi îmbogățit prin scheme raider, spălare de bani și racket.

Mai mult, acesta ar fi stat și în spatele finanțări mișcărilor politice, inclusiv revoluția oranj din Ucraina. De asemenea, potrivit investigației, Maia Sandu și Andrei Năstase au participat și participă la activitățile sponsorizate de oligarhul kazah Ablyazov.

Aceștia au fost surprinși alături de alte figuri publice de la Chișinău, printre care Natalia Morari, Alexandru Machedon sau avocata Ana Ursachi, participând la activități finanțate de fundația lui Mukhtar Ablyazov.

Mai mult, potrivit investigației, ”Open democracy Fundation”, condusă de ucraineanca Ludmila Kozlovska, susține activ opoziția de dreapta de la Chișinău, finanțând călătoriile liderilor PAS și PPDA, dar și a jurnaliștilor poziționați agresiv împotriva guvernării, la tot felul de forumuri și adunări.

Mai mult, fundația încearcă să-i prezinte drept victime ale răfuielilor politice pe Veaceslav Platon, dar și  pe liderul formațiunii politice Partidul Nostru, Renato Usatîi, care ar fi prieteni buni cu Mukhtar Ablyazov.

De asemenea, potrivit publicației Business Insider, care îi atribuie lui Ablyazov rolul de organizator al celei mai mari fraude din toate timpurile, miliardarul din Kazahstan este acuzat că a sustras mai mult de cinci miliarde de dolari prin intermediul unei rețele de companii pe care le deținea.

Ablyazov, fost președinte al bancii BTA din Kazahstan, a mai fost găsit vinovat pentru nedeclararea averii sale.

Acum jumătate de an, presa a scris că Mukhtar Ablyazov s-a aflat timp de trei ani în arest preventiv în Franța, fiind acuzat că a fraudat o bancă din țara sa cu peste șase miliarde de dolari.


Оставить комментарий