Ziua Mondială a Donatorului de sânge. Locuitorii Capitalei au luat cu asalt punctele de Colectare, instalate de Ministerul Sănătății

Embed:

De Ziua Mondială a Donatorului de sânge, locuitorii Capitalei au luat cu asalt punctele de Colectare, instalate de Ministerul Sănătății. Şi un grup de deputați democrați a venit să doneze sânge.

"Sunt de la sat și am dat opt ani de zile la rând. Apoi am întrerupt, pentru că mă duceam la lucru în străinătate. Acum, un an și ceva e de când ultima dată am dat".

"De la 18 ani, din armată încă. Așa, după putință. Nu chiar, dar odată în an numaidecât".

Printre voluntari s-au numărat studenți ai Academiei Militare din Chișinău, soldați și salvatori. 

"Mă simt foarte bine din mai multe puncte de vedere, cât și fizic, cât și psihologic".

"Am donat și anul trecut, în fiecare an donez".

Să-i susțină pe cei tineri au venit și voluntari deveniți deja veterani. 

"În acești ani, am donat, mai simplu spus, trei căldări de sânge. Pentru fiecare căldare de sânge, îmi dădea câte un Donator emerit al Moldovei. Ultima am primit-o în 1999", a menţionat Donatorul Emerit al Moldovei, Petru Stratulat.

La îndemnul președintelui Parlamentului, Andrian Candu, și deputații au venit să doneze sânge. Printre ei s-au numărat Valentina Buliga, Sergiu Sârbu și Constantin Țuțu.

"Eu sper că acest sânge pe care l-am donat azi să scape o viață, adică să fie util pentru cineva", a spus deputatul PDM, Constantin Țuțu.

Datele Ministerului Sănătății arată că, anual, 80 de mii de moldoveni donează sânge, iar anul trecut, 86 la sută dintre ei au fost voluntari. Astfel, rezervele de sânge și de alte componente sangvine sunt suficiente. 

"Tehnologiile existente astăzi în cadrul Centrul de Transfuzie a Sângelui, cât și în spitale, permit menținerea și stocarea în regim corespunzător a stocurilor de produse sangvine", a comunicat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

Donatorii de sânge trebuie să aibă între 18 și 60 de ani și să nu aibă probleme grave de sănătate.

Lasă un comentariu