Zeci de gospodării din Hânceşti, INUNDATE. În zona cu risc se află în jur de 250 de case

Embed:

Ninsorile abundente de săptămâna trecută au lăsat în urmă şi câteva zeci de gospodării inundate, în oraşul Hânceşti. După calamități, nivelul apei în râul Cogâlnic s-a ridicat cu aproape un metru şi jumătate. localnicii nu îşi ascund starea de disperare.

"Nivelul era undeva la jumătate de metru. Jumătate de metru poate nu, da 20 de centimetri precis. Şi iată deamu ni se râscheşte. Varu ni chică de pe păreţi", a spus locuitoare a oraşului  Hânceşti, Maria Chişcă.

Apa a ajuns şi în grădinile oamenilor.

"Totul e distrus. Aici de ce mergea... Întruna se ridica nivelul apei. Cu căldările căram".

În urma inundaţiilor apele din fântâni au fost poluate şi au căpătat o culoare dubioasă.

"Ani la rând ne îneacă. Cum oliacă dă ploaie, şi în beciuri, nu ne putem folosi nici de veceu, nici de canalizare", a spus locuitorul oraşului Hânceşti, Ion Olaru.

"Casa s-a lăsat puţin în partea şeia. Acuma am făcut reparaţie pe dinafară şi nu se văd crăpăturile, da se văd crăpăturile, ia uitaţi-vă avem şi în cealaltă parte crăpături, avem şi la fundament", a spus locuitoare a oraşului Hânceşti, Zorina Timoşenco.

Primarul oraşului Hânceşti Alexandru Botnari, spune că inundaţiile au loc deoarece albia râului Cogâlnic nu a fost curăţită de mai bine de 15 ani.

"Este la bilanţa apele Moldovei, şi de 15 ani de când sunt primar, ne-am adresat de mai multe ori, dar nu s-a hotărât nimic", a spus primarul oraşului Hânceşti, Alexandru Botnari.

Pentru curăţarea râului doar în perimetrul oraşului Hânceşti, sunt necesari cel puţin 8 milioane de lei. De cealaltă parte, reprezentanţii Agenţiei "Apele Moldovei" spun că nu au o dată exactă când vor începe lucrările.Potrivit autorităţilor locale, la moment, în zona riscului de inundaţii se află în jur de 250 de case.

Lasă un comentariu