Vrei permis - foloseşte GPS!

Embed:

În era tehnologiilor, şofatul devine un proces tot mai simplu, datorită maşinilor inteligente sau chiar autonome. Paradoxal însă, obţinerea permisului de conducere, ar putea deveni mai dificilă!

Şi asta din cauza introducerii unei noi probe la susţinerea examenului –  aptitudinea de a folosi sistemele de navigaţie prin GPS. Ei bine, prevederea e valabilă deocamdată doar pentru 4 din 5 britanici care vor fi testaţi începând cu luna decembrie a acestui an. Viitori șoferi urmează să conducă timp de 20 de minute, urmărind indicaţiile afişate de sistemul de navigaţie din automobilele puse la dispoziţie de Agenţia de calificare a conducătorilor auto. Abaterea de la ruta indicată nu va fi considerată însă o eroare, atât timp cât manevra nu pune în pericol alţi participanţi la trafic.

Instituţia responsabilă de testarea viitorilor şoferi argumentează necesitatea introducerii noii probe prin faptul că şoferilor începători le este dificil să se concentreze la drum şi la sistemul de navigaţie în acelaşi timp. Astfel, ei se vor pregăti din start pentru a avea această aptitudine, într-o lume în care tehnologia este parte din viaţa de zi cu zi.

Să nu uităm însă că oricât de utile şi performante ar fi dispozitivele de navigare, acestea trebuie "updatate" la timp şi în nici un caz urmate cu ochii închişi. De altfel, acum doi ani un caz tragic a avut loc în Chicago. Atunci un automobil s-a prăbuşit de pe un pod demolat încă în anul 2009, după ce şoferul s-a lăsat ghidat de GPS fără a fi atent la drum şi la indicatoare. În rezultat maşina a luat foc, iar soţia bărbatului nu a putut fi salvată.

Lasă un comentariu