Votul uninominal va asigura cele mai potrivite condiții de concurență pentru parlamentare

Introducerea votului uninominal va fi un prim pas pentru reintegrarea ţării. Şi asta pentru că locuitorii din regiunea transnistreană vor putea fi reprezentaţi în Parlamentul de la Chişinău. Iar la alegeri vor câştiga doar cei mai buni candidaţi. Declaraţiile au fost făcute de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu în cadrul dezbaterilor privind schimbarea sistemului electoral.

Andrian Candu a declarat că introducerea votului uninominal va asigura cele mai potrivite condiţii de concurenţă pentru candidaţi la parlamentare.

"Foarte mult se spune ca este uşor să corupi deputatul sau este uşor ca candidatul să meargă la circumscripţie şi să corupă alegătorii. În primul rând, onorată asistenţă, să nu subestimăm alegătorul din Republica Moldova, există posibilitatea cea mai bună ca cele mai bune personalităţi să fie alese din teritoriu şi să vină, să fie prezente în Parlament. "

Pe de altă parte, liderul Partidului "Demnitate şi Adevăr" al mafioţilor Ţopa, Andrei Năstase a menţionat că se opune posibilității de a revoca deputaţii din funcţie. De menţionat că acest mecanism este propus în proiectul privind introducerea votului uninominal.

"Iniţiativa de a introduce un sistem de rechemare a alesului poporului este neconstituţională şi vine în contradicţie cu articolului 68. Riscul revocării limitează independenţa mandatului de deputat."

Dezbaterile sunt organizate de mai multe ONG-uri în parteneriat cu Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” şi Asociaţia "Adept".

Lasă un comentariu