Serviciul militar nu va mai fi obligatoriu. PDM îşi propune transformarea armatei Republicii Moldova în una profesionistă

Embed:

Serviciul militar nu va mai fi obligatoriu. O decizie politică în acest sens a fost luată de Partidul Democrat din Moldova. În aproximativ doi ani, locul recruţilor va fi luat de militari profesionişti, angajaţi în bază de contract şi care vor fi echipaţi conform standardelor moderne. În prezent, serviciul militar este obligatoriu şi durează un an.

Anul trecut, PDM i-a cerut Guvernului un studiu amplu şi un plan de acţiuni pentru a transforma armata în una profesionistă. Şi asta pentru că tineriI recruţi nu au condiţii suficiente pentru o pregătire adecvată şi un trai decent în perioada serviciului militar. Mai mult, în armată nu ajung toţi tinerii, spune preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

"Modul în care unii tineri plătesc sume mari de bani pentru a scăpa de serviciul militar, iar la moment serviciul militar îl fac doar cei care nu au bani să plătească. Vorbim despre un caz grav care trebuie oprit pentru totdeauna", a declarat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc. 

Renunţarea la serviciul militar obligatoriu se va realiza treptat. În aproximativ doi ani, numărul tinerilor recrutați va scădea, până se va ajunge la eliminarea completă a serviciului militar obligatoriu.

"Noi considerăm că se impune imediat o reformă profundă a acestui domeniu și orice amânare a reformei va afecta negativ asupra reformei armatei naționale", a comunicat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc. 

Tinerii spun că în locul serviciului militar și-ar găsi o activitate pe plac.

"Tu vrei să faci armata? - Nu. - De ce? - Pentru că sunt alți bărbați care pot face armata în locul meu".

"Sunt oameni care nu vor să facă serviciul militar și cred că este o idee bună. Tu vrei să faci serviciul militar? - Nu. Am de gând să învăț".

Nici mamele nu vor să-și lase fiii să facă serviciul militar.

"Da eu am băiat de 24 de ani care el nu a fost în armată și nu vrea. De aceea că condițiile sunt foarte rele și eu tot nu vreau să dau copilul să meargă un știu unde".

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța consideră că trecerea Armatei Naționale la serviciul militar prin contract va îmbunătăți efectivul și capacitățile acesteia. 

"Inițiativa odată implementată va aduce doar beneficii sistemului național de apărare. Va spori capacitatea de luptă sau capacitatea de pregătire a Armatei Naționale, capacitatea ei de a-și implementa misiunile constituționale", a afirmat fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța.

Într-un comentariu pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării se menționează că în urma reformei vor fi create noi locuri de muncă, iar resursele financiare utilizate anterior pentru întreţinerea soldaţilor vor fi direcţionate spre îmbunătăţirea condiţiilor de activitate şi trai a militarilor prin contract.

Potrivit lui Vlad Plahotniuc, Ministerul Apărării va da start în curând acestui proces complex. Primele reduceri de înrolări vor avea loc chiar în toamnă. Locul recruților va fi ocupat de militari profesioniști, angajați în bază de contract.

În paralel, Guvernul va rezolva toate problemele, legate de logistică și de salarizare, astfel încât să fie creată o armată modernă, mult mai bine dotată tehnic și financiar.

În prezent, înrolarea tinerilor în armată are loc de două ori pe an. Potrivit planului de încorporare, în 2018, urmau să ajungă 3700 de tineri.

Lasă un comentariu