Vindeau ajutorul statului

Embed:

A cerut ajutorul statului, l-a primit, iar într-un final a decis să se îmbogăţească ilegal. Este cazul unui moldovean care riscă să fie cercetat penal pentru contrabandă. Potrivit Poliţiei de Frontieră, un nou fenomen infracțional se atestă la hotarul dintre Republica Moldova şi Ucraina, şi anume - contrabanda cu tractoare procurate în baza subvenţiilor acordate de Agenția de Intervenție şi Plăţi pentru Agricultură.

Schema ar fi una, aparent simplă. Cetăţenii solicită ajutor la procurarea unităţilor de transport pentru prelucrarea pământului, după care, vând bunurile la un preţ mai mare. Aşa a fost şi în cazul moldoveanului ajuns acum în vizorul oamenilor legii. În anul 2014, acesta a primit sprijin financiar de la Ministerul Agriculturii şi a cumpărat un tractor în valoare de 300 de mii de lei. Potrivit contractului de achiziţie, individul nu avea voie să vândă unitatea de transport timp de trei ani. Cel mai probabil, nu a rezistat tentaţiei şi în scurt timp, l-a comercializat unor alţi moldoveni. Aceştia, la rândul lor, l-au dat unui ucrainean, iar peste doi ani, a fost scos din ţară, ilegal, în Ucraina.

Astfel, în 2016, poliţiştii de frontieră au deschis un dosar penal pe acest fapt. Anul trecut, tractorul a fost depistat, abandonat, în ţara vecină, în apropriere de linia de frontieră dintre cele două state. Ieri, tractorul a fost transmis părţii moldoveneşti.

Întreaga activitate ilegală a persoanelor, bănuite de implicare în astfel de cazuri, a fost deconspirată de echipa formată din reprezentanții Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova şi Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale şi în coordonare cu Procuratura ţării vecine.

În ultimii cinci ani, în baza contractului de acordare a ajutorului financiar pentru agricultori, au fost procurate 1.642 de tractoare, dintre care, până în acest moment, au fost verificate 600 pentru a stabili dacă nu au fost înstrăinate prin contrabandă.

Comiterea infracţiunii de contrabandă sus-menţionată, se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani, iar persoana juridică poate să se aleagă şi cu amendă de până la jumătate de milion de lei.

Lasă un comentariu