Victime ale "spălătoriei ruseşti". Zeci de moldoveni nevoiași au căzut în plasa grupărilor criminale din Rusia

Embed:

Noi victime ale așa-numitei "spălătorii  ruseşti" au ieşit la iveală. Potrivit unei investigaţii realizată de Rise Moldova, zeci de moldoveni nevoiași au căzut în plasa raiderului numărul 1 din CSI, Veaceslav Platon, care reprezenta aici interesele grupărilor criminale din Rusia.

Gheorghe Munteanu este una dintre victimele spălătoriei ruseşti. Bărbatul în vârstă de 35 ani trăiește modest împreună cu familia într-o casă din satul Ulmu, raionul Ialoveni. În 2012, fără să știe, Gheorghe și soţia sa Irina au figurat în contracte fictive cu nişte firme-fantomă, cărora le datorau un miliard de dolari. Povara a fost pusă pe umerii lor de nişte companii offshore, dar și firme din Rusia.

"Am fost la Centrul Anticorupţie, ne-au interogat. Se pare că soţul meu este milionar, are iaht şi vilă. Noi chiar am fost şocaţi. Nu am avut aşa bani, nici în jumătate, nici măcar 10 la sută din această sumă. Trăim ca oamenii obişnuiţi, când mai bine, când mai rău. Uneori, nu avem bani pentru pâine şi energie electrică, elementarul".

Investigaţia Rise arată că în această situaţie s-au pomenit 27 de moldoveni. Printre ei este şi Andrei Abramov. Tânărul spune că a fost de acord ca numele său să apară în nişte contracte, iar în schimb, a primit 100 de dolari. De fapt, bărbatul a fost folosit într-o tranzacţie prin care au fost spălate 180 de milioane de dolari.

"A venit din Ucraina – Vitalie. Eu am primit la gară un pachet din Ucraina şi trebuia să-l trimit în Rusia. Asta a fost funcţia mea. Când el a venit la noi, am scris o procură că eu sunt reprezentantul firmei de aici. Ei mi-au plătit o dată cu 100 de dolari şi atât. Am fost dezamăgit. Acesta nu e lucru, mi-au promis că firma se dezvoltă şi va deschide oficiu şi în Moldova, dar nu".

Pe lângă oameni simpli, în schemă au fost implicaţi magistraţi şi executori judecătoreşti din Moldova. Rolul acestora era să legalizeze banii. Magistraţii emiteau ordonanţe de încasare a datoriilor fictive. Banii murdari treceau prin conturile Moldindconbank, care era controlată din umbră de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Gheorghe Gorun este unul dintre judecătorii anchetaţi penal. În 2010, magistratul a emis prima ordonanţă în acest caz de rezonanţă. Datoria fictivă era de 180 de milioane de dolari. În 2013, a mai emis o ordonanţă care viza o sumă de peste 600 de milioane de dolari.

- La urma urmei, eu dacă eu primeam o cerere ca să le anulez, eu le anulam.

- Nu aţi primit bani pentru asta, nimic?

- Nu. Mi-am făcut conştiincios lucrul, a comentat fostul magistrat la Judecătoria Râşcani, Gheorghe Gorun.

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, în acest caz ar putea fi anchetat şi controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care a condus din umbră Moldindconbank, instituţia prin care au trecut 22 de miliarde de dolari murdari. Acum, Platon este arestat şi cercetat penal în dosarul fraudei bancare.

Prin "spălătoria rusească" au fost scoase din Federația Rusă 22 de miliarde de dolari, timp de patru ani. Banii au ajuns în conturile a peste cinci mii de companii din 96 de țări.

Lasă un comentariu