Viceministrul de Externe a anunţat de când va fi aplicat controlul comun moldo-ucrainean

Embed:

De la sfârşitul lunii mai, începutul lui iunie ar putea deveni funcţional controlul comun moldo-ucrainean la punctul de trecere a frontierei "Cuciurgan-Pervomaisc". Viceministrul de Externe, Lilian Darii mai spune că punctul va fi implementat pe etape.

Controlul comun în punctul de trecere "Cuciurgan-Pervomaisc" va fi efectuat de poliţişti de frontieră şi vameşii din ţara noastră, dar şi grănicerii şi inspectorii fiscali ucraineni.

"Vom lucra pe trei piste, două marfare şi una pentru unităţile transport fără marfă. Se va permite perfectarea şi declararea într-o formă simplificată. În primul rând, într-o formă electronică. Ce va permite micşorarea timpului de perfectare şi timpul trecerii prin punctul de trecere", a comunicat şeful de direcţie în cadrul Serviciului Vamal, Vladislav Şveţ.

Instituirea controlului comun nu va prejudicia interesele agenţilor economici şi ale locuitorilor din regiunea transnistreană.

"Sunt lipsite de orice temei declaraţiile care se fac auzite de la Tiraspol cu privire la pierderile enorme pentru economia şi bugetul Transnistriei de zeci de milioane de dolari, anual. Care în viziunea lor ar putea fi cauzate de introducerea controlului comun", a menționat viceministrul de Externe, Lilian Darii.

Proiectul este susţinut de Uniunea Europeană şi Misiunea EUBAM.

În prezent, control comun se desfăşoară şi în alte patru puncte de trecere: Briceni-Rosoşeni, Criva-Mămăliga, Larga-Kelminţi şi Giurgiuleşti-Reni.

Lasă un comentariu