Viaţa renaşte în Duruitoarea Veche. A fost inaugurat complexul turistic din localitate

Embed:

Istoria renaşte în satul Duruitoarea Veche din raionul Râşcani. În acest weekend acolo a fost inaugurat complexul turistic din localitate, care include muzeul arheologic, grotele şi defileul, care sunt o rezervaţie naturală. În acest sens, autoritățile își propun să valorifice patrimoniul cultural al satului şi să atragă cât mai mulți turiști.

"Aici, în Muzeu este foarte interesant. Sunt foarte multe obiecte istorice. Ce mai mult mi-au plăcut oasele şi dinţii de mamut".

În localitate nu este nici şcoală, nici grădiniţă, aşa că pentru copii aici a fost deschis un atelier de creaţie, unde aceştia pot învăţa arta picturii pe sticlă.

"Se implică foarte activ, sunt diferiţi copii, ca atare au interes foarte mulţi, spun şi oamenii din sat. Dar este o zonă turistică, înseamnă că au un profit oarecare şi un viitor de a câştiga", a spus meşterul popular, Sergiu Briceac.

Autorităţile locale vor să promoveze turismul şi să valorifice patrimoniul cultural şi istoria neamului nostru.  

"Acest muzeu va fi un complex turistic de nivel european. Fiindcă avem Grota de la Duruitoarea Veche, Defileul de la Duruitoarea Veche, care prezintă într-adevăr nişte valori atât ca monumente naturale, cât şi ca valoare istorică", a comunicat vicepreşedintele raionul Râşcani, Galina Zamurdac.

"Era o idee pentru ca să revitalizăm această Grotă, care este o grotă deosebită, este una din cele mai vechi aşezări umane din Europa. Să fie un model pentru alte localităţi care au un patrimoniu, are valori deosebite", a menţionat directorul AO "Moştenitorii", Nicolae Moscalu.

Stâncile calcaroase sunt în vecinătate cu Lacul de acumulare Stânca - Costești, rezervaţiile naturale "O sută de movile" şi "Pădurea Domnească".

"Suntem în una dintre cele mai reprezentative grote din marele baraj coralier din Valea Prutului din mijloc, unde au fost efectuate săpături arheologice în anii 70 şi au fost atestate mai multe straturi de cultură a omului preistoric", a afirmat preşedintele Comisiei pentru Mediu, Glodeni, Valeriu Ţarigraţchi.

Oamenii sunt deja în aşteptarea turiştilor şi spun că şi-au amenajat casele pentru ei.

"Turism o să avem în sat, ne bucurăm".

"Avem unde să-i cazăm, nu demult la noi s-a făcut apă, canalizare în sat. Poate şi tineretul sa întoarce în sat, pentru că e un sat bătrânesc, cu aer curat, cu o natură foarte frumoasă".

Proiectul "Renaşterea istoriei – includerea grotei Duruitoarea Veche în circuitul turistic European" a început acum un an şi a fost iniţiat de autorităţi în colaborare cu Asociaţia Obştească „Moștenitorii”. Valoarea acestuia este de 17 mii de euro, grant oferit de către Uniunea Europeană.

Lasă un comentariu