Veşti bune pentru antreprenori. 57 de instituţii de control vor dispărea

Embed:

Agenţii economici au un nou prilej de optimism. 57 de instituţii de control din 70 vor dispărea, iar instituţiile care vor rămâne nu vor mai putea efectua controale inopinate, dacă acestea nu au la bază o sesizare. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, în cadrul unei conferințe de presă.

Printre instituțiile care vor verifica activitatea antreprenorilor se numără Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei, cea pentru Siguranţa Alimentelor, Sănătate Publică sau de Transport Auto. De la începutul lui 2018, acestea vor publica online controalele opinate pe care urmează să le efectueze și concluziile inspectorilor.

"În paralel cu această restructurare sau redisigne a instituțiilor cu funcții de control, noi continuăm să purtăm grija consumatorilor și a oamenilor din Republica Moldova. Anunțăm un program de verificare a drepturilor, a modului de respectare a drepturilor consumatorilor", a comunicat ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc.

De asemenea, autoritățile își doresc să-i ajute pe antreprenori să-și dezvolte afacerile corect. De aceea, la prima încălcare, patronii vor primi doar înștiințări. Iar dacă greșelile se repetă, vor fi date și amenzi.

Și Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor va efectua mai puține controale. Inspectorii acestor instituții nu vor mai putea face verificări la propria inițiativă.

"Cu adoptarea legii 185, s-au făcut modificările în zeci de acte legislative, s-au eliminat din actele permisive. De exemplu, ANSA elibera 34 de acte permisive, au rămas doar șapte. Și foarte multe controale erau necesare de a fi făcute și din necesitate, înainte de a elibera aceste acte permisive", a menţionat directorul general al ANSA, Gheorghe Gaberi.

Noile reglementări vor intra în vigoare de la începutul anului viitor.

Lasă un comentariu