Vaccinul, motiv de investigaţie. Mai mulţi părinţi din raionul Străşeni au falsificat carnetele de vaccinuri pentru a-şi putea înmatricula copiii la grădiniţe

Embed:

Mai mulţi părinţi din raionul Străşeni au falsificat carnetele de vaccinuri pentru a-şi putea înmatricula copiii la grădiniţe.

Declaraţia a fost făcută de directorul adjunct al Centrului Naţional de Sănătate Publică, Nicolae Furtună în cadrul talk – show-ului Impact de la postul nostru de televiziune.

El consideră că acest lucru este mai grav decât refuzul de imunizare a copiilor, deoarece, nu pot fi prognozate riscurile privind o eventuală epidemie. Subiectul a încins spiritele în platou, împărţind invitaţii în două tabere.

"Este mult mai grav dacă vaccinezi cu pixul decât să nu vaccinezi. Pentru că atunci când nu vaccinezi găseşti nişte motive medicale sau de altă origine, iar atunci când vaccinezi cu pixul este dosar penal", a spus directorul adjunct, CNSP, Nicolae Furtună.

Experţii, invitaţi în cadrul talk show-ului, au constatat că legislaţia cu privire la sănătate şi educaţie se contrazice.

"Dacă articolul 52 din Legea nr.10 prevede că admiterea în instituţii în colectivităţi nu se permite, se condiţionează prin vaccinări, este clar că el nu va merge la şcoală atâta timp cât nu are vaccinuri..
-Şi trebuie să-şi pună vaccuri…
-Dar pentru că Constituţia ne obligă să mergem la şcoală, înseamnă că trebuie să mergem la şcoală. Şi orice lege care contravine Constituţiei nu are putere juridică", a afirmat fostul avocat al poporului, Tamara Plămădeală.

"Acei care sunt imunizaţi ei au tot dreptul la fel să fie protejaţi, deoarece copilul neprotejat dacă face o infecţie el o răspândeşte, o împrăştie în colectiv", a menţionat medicul pediatru, asistent universitar, Olga Cârstea.

În Moldova este în desfăşurare cel de-al cincilea Program Naţional de Imunizare, prevăzut pentru anii 2016 – 2020, cu cheltuieli de peste 250 de milioane de lei. Anul trecut, în cadrul grupurilor ţintă, nivelul refuzurilor a fost de 4 la sută.

Lasă un comentariu