Un set de oportunităţi pentru tinerii care aleg învăţământul profesional tehnic dual

Embed:

Mai multe oportunităţi pentru tinerii care aleg învăţământul profesional tehnic dual. Pe lângă faptul că elevii fac practică în întreprinderi chiar din primul an de studii, aceştia primesc şi un salariu. Pentru încurajarea acestui concept inovativ Ministerul Educaţie a lansat campania "Înveţi, Munceşti, Câştigi".

În şcoala profesională din Orhei studiază 353 de elevi. Ei învaţă meserii precum automobilism, mașinist la automacara, la buldozer, automecanic, strungar şi tencuitor zugrav. Pavel Cobâsnean este în primul an şi învaţă de strungar multiprofil.

"Venim la şcoală analizăm ceea ce am făcut la întreprindere, de exemplu la şcoală ne spune într-un mod cum să prelucrăm fierul, iar când ajungem la practică încercăm tot noi să împrimăm din teorie în practică", a spus elevul, Pavel Cobîsnean.

Tinerii încheie un contract de ucenicie în baza căruia primesc şi un salariu.

"În baza unei evaluări iniţiale la locurile de practică li s-a stabilit un contract de achitare a plăţii pentru munca prestată care o fac în întreprindere", a menţionat directorul şcolii profesionale Orhei, Serghei Munteanu.

La practică tinerii sunt ajutaţi de muncitorii de acolo ca să însuşească mai bine secretele meseriei.

"E bine mă ajută, Sirioja. - Îţi explică ce să faci? - Da îmi explică, îmi dă sfaturi când mă greşesc cum să fac mai bine".

Profesorii spun că asemenea proiecte motivează elevii.

"Şcoala nu dispune de utilaj, e învechit, e chiar până la război şi acolo văd utilaj modern, tehnologii avansate şi lucrează de rând cu muncitorii acolo", a afirmat profesorul strungar multiprofil, Mihail Berdus.

Angajatorii spun că le este greu să găsească specialişti în domeniu.

"Îndată cum a apărut propunerea aceasta noi am acceptat-o fără ezitări fiindcă sunt unele beneficii pentru întreprindere cum ar fi că putem să educăm să creştem specialişti pentru întreprindere. Este greu acum să găseşti specialişti gata", a comunicat administratorul întreprinderii, Pavel Badea.

"De câştigat au toţi, angajatorii îşi câşrigă potenţialii angajaţi, cei care administrează instituţiile de învăţământ pot fi siguri de calificarea mult mai înaltă a învăţăceilor lor, iar tinerii propriu-zis câştigă din tot", a subliniat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc.

"La moment avem 47 de companii care găzduiesc ucenici, îi învaţă să preia experienţa de muncă în cadrul întreprinderilor a peste 700 de ucenici. Pentru anul viitor comanda de stat este de încă circa 1700 de noi ucenici", a specificat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Sergiu Harea.

"Ne-a surprins interesul de care au dat dovadă agenţii economici. Ne-a motivat şi deschiderea de care a dat dovadă Guvernul Republicii Moldova în promovarea cadrului normativ", a mărturisit managerul proiectului GIZ Moldova, Oana Vodiţă.

În Republica Moldova, sin cele peste 40 de şcoli profesionale, jumătate desfăşoară programe duale de studii.

Lasă un comentariu