Un cuptor unic de felul său, în care vor fi arse obiecte de ceramică, a fost ridicat în satul Ivancea

Un cuptor unic de felul său, în care vor fi arse obiecte de ceramică, a fost ridicat în satul Ivancea, raionul Orhei. Cuptoare similare foloseau cucutenienii, cu șapte mii de ani în urmă. Cultura răspîndită în Moldova, Romania și Ucraina este considerată cea mai veche din Europa. Cuptoarele sunt ridicate în cadrul festivalului internațional al artei Cucuteni, organizat în premieră.

Acest cuptor este unic în felul său în regiune. Cuptoare mai mici de acest gen au folosit, cu 5 mii de ani înaintea erei noastre, cucutenienii, pentru a arde obiecte din ceramică. Unul dintre cei mai apreciați ceramiști din lume a venit din Azerbaidjan, și familiarizează studenții Academiei de Arte cu tainele meseriei.

Primele obiecte din ceramică care vor fi arse sunt inspirate din arta Cucuteni. Ele sunt create de ceramiști din 7 state care s-au reuniţ la tabăra internațională de artă Cucuteni din Ivancea.

Civilizația Cucuteni este cea mai veche din Europa. A impresionat până și popoarele, obișnuite că anume civilizația lor este una dintre cele mai vechi pe bătrânul continent.

Un eveniment de acest gen este organizat în premieră.

Festivalul va culmina pe 25 iulie, când va fi arsă o scupltură înaltă cucuteniană. Anul viitor, Mir Timur planifică să mai construiască și alte cuptoare.

Evenimentul este organizat de o școală de artă și se desfășoară sub patronajul Ministerului Culturii, în parteneriat cu operatarul național de telefonie și o companie petrolieră.

VIDEO

Lasă un comentariu