Un bust în memoria lui Dumitru Matcovschi va fi inaugurat la Şoldăneşti

Un bust în memoria regretatului poet Dumitru Matcovschi va fi inaugurată la 29 iunie, în localitatea sa de baştină - Vadul-Raşcov, Şoldăneşti. Lucrarea este semnată de sculptorul Valentin Vârtosu.

Postamentul este realizat din piatră de Cosăuţi, iar bustul a fost sculptat în bronz. Opera are o înălţime de peste doi metri şi jumătate.

"În anul 2014 am înaintat un demers către Ministerul Culturii pentru a ne permite să edificăm un monument în cinstea maestrului. Este o compoziţie sculpturală formată din trei părţi. E puţin mai mult decât un simplu bust. Este un monument mai mult al poporului, un sit, în acelaşi timp un omagiu în cinstea poetului", a comunicat nepotul poetului Dumitru Matcovschi, Eugen Matcovschi.

La 29 iunie 2016 se împlinesc trei ani de la moartea scriitorului Dumitru Matcovschi. Din septembrie 2003, liceul din satul de baştină a poetului îi poartă numele. Iar în 2011, la aniversarea a 72-a de la naşterea poetului, a fost inaugurată Casa-Muzeu "Dumitru Matcovschi".

Dumitru Matcovschi este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză şi piese de teatru şi reprezintă un simbol al mişcării de renaştere naţională din Republica Moldova.

Lasă un comentariu