Un altfel de Teatru

Embed:

Zilnic, mii de oameni calcă pragul teatrelor din întreaga lume, pentru a admira cum "fierb" emoțiile umane pe scenă. Puțini însă cunosc că piesele marilor dramaturgi sunt interpretare nu doar exclusiv în format vizual.

Apărut la începutul secolului trecut și pierzând din popularitate în anii 50, datorită dezvoltării televiziunii, spectacolul radiofonic rămâne astăzi o manifestare extrem de apreciată a artei lirice, grație conexiunii speciale dintre actor și public.

Fără scenă, decor și costume, spectacol radiofonic pune în prim plan măiestria actorilor, care trebuie să ajungă la inima ascultătorilor doar prin vocile lor, acompaniate de muzică și efecte audio înregistrate.

Publicul moldovenesc a avut ocazia să pătrundă în această atmosferă în cadrul Reuniunii Teatrelor din țara noastră și România, eveniment desfășurat la Chișinău. Vecinii de peste Prut au chiar și un Teatru Naţional Radiofonic, fondat încă în 1929.

Chiar de la primele replici, piesa „Maria Brâncoveanu - Biruința Învierii”, ce expune viața soției domnului Țării Românești, Constantin Brâncoveanu - mamă a 11 copii - a reușit să sensibilizeze spectatorii din sală.

Deși pare să aibă un format demult depășit, spectacolul radiofonic este și astăzi apreciat de amatorii de teatru. Dincolo de conexiunea specială care se creează între actor și ascultător, are un mare atu: este accesibil și...gratuit.

Seria spectacolelor radiofonice derulate în ultima săptămână la Teatrul "Mihai Eminescu" din Chișinău va fi încheiată mâine, cu piesa „Șapte zile în pustia Sfântului Munte”, de Ion Costin Manoliu. Intrarea este liberă.

Lasă un comentariu