Tragedie! UN COPIL DE PATRU ANI A MURIT LA SPITAL OTRĂVIT CU CIUPERCI. În stare gravă rămâne internată sora lui, dar şi părinţii acestuia

Embed:

 

Un băieţel de patru ani, din raionul Floreşti, a murit noaptea trecută la Institutul Mamei şi Copilului, în urma intoxicaţiei cu ciuperci culese din pădure. Sora şi mama copilului rămân internate în stare gravă.
 
"Copilașul are patru ani jumătate şi este din raionul Floreşti. Toată familia a mâncat şi toţi sunt internaţi în staționar. A fost adus cu ambulanţa peste 24 de ore în stare extrem de gravă", a spus şefa secţiei Reanimare Chirurgicală, Toxicologie, IMC, Elena Cojocari.

Sora de 8 ani a băiatului rămâne internată la spital, în stare gravă, dar stabilă. Tatăl copiilor a fost deja externat, iar mama, continuă să se afle sub supravegherea medicilor de la spitalul "Sfânta Treime".

"Eu mergeam la strâns ciuperci mereu. Nu am avut niciodată probleme. Eu m-am simţit rău duminică dimineaţa. Copiii s-au simţit rău luni dimineaţa. Şi astăzi a murit băieţelul. Medicii ne-au spus că intoxicația a fost gravă", a comunicat tatăl copiilor, Gheorghe Cumpătă.

"Pacienta a fost în stare mult mai gravă, dar avem o dinamică pozitivă. La moment starea este stabilă, dar pericolul se mai menţine încă câteva zile, de aceea va fi sub observare, tratament", a declarat şeful Centrului Toxicologic Republican pentru maturi, Adrian Pîslaru.

De la începutul săptămânii 15 copiii şi 14 maturi au fost internaţi cu intoxicaţii provocate de ciuperci. Doi pacienţi sunt în stare gravă iar cinci - în stare medie. Ei cu toţii au mâncat ciuperci culese în pădure.

"Am fost la Nordul Moldovei singur, am cules ciuperci. Le-am fiert, le-am prăjit şi le-am consumat".
 
"De unde aţi luat ciupercile? Din pădure. Le-aţi cules? Da. Noi mereu mâncăm ciuperci".

Potrivit experţilor în domeniu, în Moldova pot fi întâlnite aproximativ 800 de specii de ciuperci. Dintre acestea, comestibile sunt 160 de specii, alte 100 sun toxice.

"Atunci când nu cunoşti trebuie să te informezi, sau să mergi la cules cu cineva care are cunoştinţe. Cea mai bună ciupercă poate să devină toxică. Dacă ciuperca este îmbătrînită, ţinută mult timp, neprelucrată termic devine toxică", a afirmat specialistul în microbiologie, Grădina Botanică, Ştefan Manic.

De la începutul anului, în ţară au fost înregistrate peste 40 de cazuri de intoxicație cu ciuperci. În şapte cazuri au avut de suferit copiii.

Lasă un comentariu