"Tragedia care nu trebuie şi nu poate fi uitată". Victimele primului val de deportări staliniste, comemorate în Capitală

Embed:

Victimele primului val de deportări staliniste au fost comemorate astăzi în Capitală. Acum 77 de ani, în noaptea de 12 spre 13 iunie, în Siberia şi Kazahstan au fost trimişi peste 33 de mii de oameni. Familii întregi: copii, bătrâni, femei gravide, erau scoase din casă şi duse la gară.

Unica lor vină a fost că trăiau un pic mai bine decât alţii. Mulţi au murit în drum, mulţi au murit când au ajuns la destinaţie. Unii au supravieţuit, au revenit în Patrie şi au început totul de la zero.

Cei care au putut, au venit astăzi la monumentul deportaţilor din Scuarul Gării, pentru a-şi comemora rudele care îşi dorm somnul de veci în mormintele colective de pe meleagurile siberiene.

Dimineaţa tare, iaca ca amu era timpul. Au venit cu căruţele. Ne-a încărcat pe toţi, eu eram cel mai mic. O fost trei fraţi şi trei surori", a povestit victima deportărilor, Ştefan Sprînceanu.

"Am mers trei săptămâni. Acolo am fost în vagon 60 de suflete. Cu tata eram,cu mama, fraţii, surorile. Şi am ajuns acolo şi mi-au spus: iacă aici sunteţi pe viaţă, şi nu aveţi dreptul la nimic", a spus victima deportărilor, Ion Ciorescu.

"Trebuia să mă gândesc să-l hrănesc şi pe frăţiorul meu, şi pe frăţiorul care nu mai este în viaţă, şi pe surioară. Mă ducem şi lucram pe la stăpâni care ne dădeam câte un litru de lapte", a menţionat victima deportărilor, Vasile Busuioc.

În Republica Moldova, mai sunt în viaţă circa 8 mii de supravieţuitori ai deportărilor. Oficial, Ziua comemorării victimelor deportărilor staliniste este marcată pe 6 iulie - când s-a început cel de-al doilea val, mult mai sângeros.

Speakerul Andrian Candu a scris pe pagina sa de Facebook că această tragedie nu trebuie şi nu poate fi uitată.

Lasă un comentariu