Superstițiile legate de cifra 13. Ce atitudine au moldovenii față de această cifră

Embed:

Trăim într-o perioadă în care multă lume se teme de ghinionul din ziua de vineri 13. Este greu de crezut că o astfel de superstiţie, care pare să existe de când lumea, a luat naştere abia în secolul al XX-lea.

Ea are la bază mai multe evenimente mitologice şi istorice: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Hristos - toate au avut loc în zile de vineri. Cât de mult cred moldovenii în această superstiţie, aflaţi din reportajul ce urmează.

"Alături sau la acest etaj era cândva o firmă americană. Băieţii erau superstiţioşi şi au rugat ca acest etaj să nu existe".

În sectorul Râşcani al Capitalei există o clădire, cu 16 etaje, dar fără al 13-lea. Acesta a dispărut, la solicitarea unor afacerişti americani, care arendau aici un birou.

Lumea academică nu prea agreează superstiţiile de acest gen.

"În lumea modernă, răspândirea superstiţiei vneri 13 se datorează filmului cu acelaşi nume. Până atunci, oamenii nu prea erau preocupaţi de această cifră”, a declarat psihologul, Victor Danici.

Nici pasagerii troleibuzului nr 13 nu par prea înjrijoraţi de numărul vehiculului. Şi şoferul este foarte calm.

În genere, moldovenii nu prea cred în superstiţii.

În schimb, Biserica ne îndeamnă să tratăm cifra 13 cu respectul cuvenit.

"Numărul 13, dacă privim în contecstul biblic, Evanghelic, este numărul celor 12 ucenici a lui Hristos, plus Hristos. În total formează 13. Vineri este zi în care Hristos a fost răstignit, adică a murit pe crucea golgotei. Cu alte cuvinte și cifra 13, și zi de vineri sunt de mare importanță și creștinii noștri trebuie să se atârne cu evlavii, nici decum cu frică", a spus preotul, Maxim Melinte.

Lasă un comentariu