Studiu: Tinerii care ies din serviciile sociale de plasament nu-şi continuă studiile şi cu greu îşi găsesc de lucru

Embed:

Tinerii care ies din serviciile sociale de plasament nu-şi continuă studiile şi cu greu îşi găsesc de lucru. Un studiu efectuat de către o asociaţia obştească mai arată că aceştia se confruntă şi cu lipsa locurilor de trai. Reprezentanţii Ministerul Sănătăţii recunosc existenţa acestor probleme şi spun că fac totul pentru ca, începând cu 2019, aceşti tineri să aibă măcar un acoperiş temporar deasupra capului. Până atunci, însă, se pare că aceştia sunt lăsaţi faţă în faţă cu problemele lor. 

"Au fost dificultăţi în depunerea documentelor. Au cerut foarte multe documente, dacă într-adevăr am fost la internat. Familia la care am locuit şapte ani şi în prezent îmi sunt alături. Societate nu este pregătită pentru copiii care ies din internate sau din diferite servicii sociale de plasament".

"A fost greu fiindcă nu avem experienţă, nu aveam actele necesare. Când ieşi de la internat nu ai locuinţă, bani nu ai, nimic nu ai şi nu ştii ce să faci, dar când eşti acolo ai de toate, şi când ieşi, nu ştii încotro să te duci".

Autorii studiului spun că în asemenea momente, copiii au nevoie de sprijin mai mult ca oricând. 

"Să creăm servicii pentru copiii are părăsesc serviciile de îngrijire. Servicii de acompaniere, servicii de mentorat, servicii de cazare, servicii de inserţie socială, de angajare în câmpul muncii", a afirmat directorul Lumos Foundation Moldova, Domnica Gînu.

Potrivit autorităţilor, din 2019, aceşti tineri vor putea beneficia de locuinţe pe o perioadă determinată de timp. Totodată, ei vor fi asistaţi de mentori, care îi vor ajuta să se adapteze noilor condiţii. 

"Tânărul va fi monitorizat în serviciul respectiv, va fi asistat de o persoană specializată. Va avea un mentor care îl va monitoriza în procesul de angajare. Ne propunem un serviciu de suport pentru aceşti tineri. Să soluţionăm şi problema temporară a spaţiului locativ", a comunicat secretarul de stat, Ministerul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu.

"Copiii sunt prioritate în tot ce face Guvernul şi asta este foarte important. Dacă investim astăzi în copiii, avem şi viitor cu cetăţeni responsabili", a menţionat avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

În republica Moldova, circa 800 de tineri părăsesc anual instituţiile sociale de plasament.

Lasă un comentariu