Socialiştii au înregistrat în Parlament proiectul de lege privind trecerea la sistemul mixt de vot

Embed:

Fracțiunea Partidului Socialiștilor a înregistrat în Parlament proiectul de lege privind trecerea la sistemul mixt de vot. Decizia a fost luată ieri, după ce Consiliul Republican al formațiunii a susținut inițiativa președintelui țării, Igor Dodon. La rândul său, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a calificat iniţiativa socialiştilor drept o ficţiune.

Igor Dodon propune ca 51 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar 50 pe circumscripții. Dintre aceștia, 25 de legiuitori să fie votați de cetățenii din  stânga Nistrului și diaspora, iar 25 de pe teritoriul controlat de Chișinău. În același timp, diaspora ar urma să aibă două zile la dispoziție pentru a-și exprima opțiunile electorale.
 
La rândul său, președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a scris pe blogul său că  socialiștii și Igor Dodon merg împotriva voinței cetățenilor, care îşi doresc ca deputatul să fie ales de popor în mod direct, la fel cum este ales şi preşedintele.

Potrivit liderului democraţilor, vorbele socialiştilor cum că ar fi pregătiţi de schimbarea clasei politice sunt o ficţiune, la fel ca şi declarația lor privind respectarea voinței poporului, folosită doar atunci când coincide cu interesele formațiunii lor politice.

Vlad Plahotniuc a mai scris că ficţiune este şi iniţiativa privind introducerea sistemului electoral mixt, care nu este un proiect real, dar o încercare de a stopa introducerea votului uninominal şi de a lăsa clasa politică nereformată, exact în starea în care este ea acum, când cetăţenii nu au încredere în partide şi în Parlament.

PDM este pregătit să le ofere cetăţenilor dreptul de a alege în mod direct deputatul, să aibă parte de alegeri populare adevărate, în sistem uninominal şi acest lucru se va produce indiferent de încercările PSRM de a stopa acest proces, a mai scris preşedintele PDM pe blogul său.

Lasă un comentariu