SMURD: misiuni trasfrontaliere. Paramedicii salvează vieţi la mii de kilometri distanţă de patrie

Embed:

Paramedicii SMURD din Moldova salvează vieţi la mii de kilometri distanţă de patrie. Aceştia intervin în Grecia sau Italia, pentru a aduce acasă conaţionalii noştri, aflaţi în spitale peste hotare. Misiunile transfrontaliere sunt împărţite în doua etape.

Prima prevede drumul către instituţia medicală din străinătate, unde se află bolnavul. Cea de-a doua etapă este revenirea acasă, sub supravegherea echipei SMURD.

"Dacă încolo tu mergi şi eşti oleacă relaxat, înapoi nu ai dreptul. De atâta că dacă o să închizi ochiul poţi să scapi pacientul", a afirmat şeful SMURD, Dumitru Carasic.

"Noi monitorizăm şi ne străduim să facem tot posibilul, ca să aducem pacientul la destinaţie", a menționat paramedicul SMURD, Alina Vicol.

În vehiculul SMURD, moldovenii beneficiază de ajutor medical similar celui din sălile de reanimare ale unui spital. Acesta este dotat cu utilaje performante, printre care buteliile cu oxigen şi aparatul pentru monitorizarea funcţiilor vitale.

"Pulsul, respiraţia, cardiograma, tensiunea arterială. Cu ajutorul lui, noi menţinem funcţiile vitale în normă", a declarat paramedicul SMURD, Alina Vicol.

De serviciile SMURD beneficiază moldovenii care suferă de boli incurabile sau pacienţii grav răniţi în accidente rutiere.
Unele misiuni au durat şi până la cinci zile. Conducătorul auto spune că şofatul ambulanţei este mult mai dificil decât al unui vehicul obişnuit.

"Este mai greu atunci când ai un pacient şi trebuie să fii atent, trebuie să asculţi medicul, paramedicul. Când trebuie de mers mai repede, când mai încet. Asta depinde şi de drumuri", a spus şoferul SMURD, Mihail Boșneanu.

În cazul misiunilor din afara ţării, echipa SMURD este alertată de rude sau chiar de pacienţi. Paramedicii iau legătura cu reprezentanţii spitalelor, unde sunt internaţi moldovenii, pentru a afla dacă aceştia sunt sau nu transportabili.

"Ei singuri, de sine stătător cer ajutorul ca să fie transportaţi acasă. Ştiţi cum acasă este mai uşor de tratat şi peretele ajută la însănătoşire", a comunicat şeful SMURD, Dumitru Carasic.

Timp de doi ani, paramedicii SMURD ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au efectuat 14 intervenţii în străinătate şi toate s-au soldat cu succes.

Lasă un comentariu