Şi membrii patrupezi ai familiei pot fi daţi "la şcoală"!

Embed:

Şi membrii patrupezi ai familiei pot fi daţi "la şcoală"! Cursurile de dresaj sunt valabile nu doar pentru câinii înrolaţi în structurile de forţă, dar şi pentru cei de "apartament."  Chinologii recomandă instruirea căţeilor încă de la primele luni de viaţă, pentru ca mai târziu să-nu devină ei stăpâni în casă.

Strămoşul câinelui este lupul, aşa că instinctele sălbatice persistă, oarecum, în fiecare căţel drăgălaş, care, mai devreme sau mai târziu, îşi va dori să fie lider al haitei, sau, altfel spus, stăpân în casă. Iată de ce, chinologii susţin că dresarea patrupedului este obligatorie, altfel, proprietarul riscă să ajungă prizonierul capriciilor animalului.

Îi alintă, şi apoi câinele începe să devină stăpân stăpânului, şi nu invers, aşa cum ar trebui să fie.

Vladimir Braghiş lucrează cu câinii de-o viaţă. Timp de 30 de ani a fost chinolog în cadrul Armatei Naţionale, iar de când s-a pensionat, educă zilnic, căţei de toate rasele.

"Pentru început, câinele este supus cursului general de dresare. "Stai jos!", "Culcat!", "La mine!", "Alături", "La loc!". Asta e ascultare, a doua etapă e numele şi gesturile. Aris, Aris! Iată, vedeţi, s-a culcat la gestul meu", a spus dresorul, Vladimir Braghiş.

Acest mascul de rasa Cane Corso, a ajuns pe mâna dresorului pe când era ţânc. Acum la vârsta de 4 ani, Aris e "băiat educat", care ştie că deţine ultima poziţie ierarhică în familie.

Aris, alături! Bine!

Şi fiica de şase luni a lui Aris merge pe urmele tatălui. Familia Gliţos a înscris-o pe micuţa Busea la lecţii de dresaj, pe când căţeaua avea doar 6 luni. Acum, stăpânii se bucură de primele rezultate.

"Trebuie să îl poţi controla, în special, dacă e câine de talie mare. Dacă nu este dresat, poate deveni periculos", a spus stăpân câine, Natalia Gliţos.

Specialiştii recomandă dresarea câinilor de la vârsta de 4 luni. Anastasia şi-a giugiulit căţelul de rasă retriever aproape un an. Când şi-a dat seama că animalul nu prinde la minte, femeia a apelat serviciile unui dresor profesionist.  Spune că a văzut un progres chiar după primele lecţii.

"Ei sunt şi aşa neascultători, iar stăpânii îi iubesc, îi alintă. Câinii trebuie educaţi, ca să ştie că există o limită, să ştie ce se poate şi ce - nu", a spus stăpân câine, Anastasia Todei.

Tactica de predare a lui Vladimir Braghiş presupune doar voce şi gesturi. Secretul, spune expertul, constă în dragostea faţă de animale şi, cel mai important, în abilitatea de a câştiga încrederea patrupedului. Pentru a-i asigura câinelui un confort psihologic, dresorul petrece lecţiile în preajma casei stăpânilor.

"Dacă măcar o dată voi supăra câinele - moral sau mai ales fizic - s-a zis cu toată munca depusă. Mai întâi, îl iau afară pentru un sfert de oră, după care îl aduc înapoi în casă, apoi petrec cu el deja 20 de minute şi iar îl reîntorc stăpânilor. Astfel, el înţelege că va reveni acasă", a spus dresorul, Vladimir Braghiş.

Eforturile dresorului însă sunt zadarnice, dacă acasă, stăpânul nu ştie cum să se comporte cu patrupedul său. Iată de ce, în cadrul cursului, de instruire au parte şi proprietarii.

Aris, dă laba! Dă-o pe cealaltă! Bravo!

Cursul de dresaj costă aproximativ o sută de euro şi include între 35 şi 40 de ore, în funcţie de receptivitatea căţelului. O lecţie durează nu mai mult de 40 de minute, pentru a nu supraobosi sau plictisi patrupedul.

Lasă un comentariu