Serviciile de asistenţă medicală din ţară vor fi dotate cu 168 de ambulanțe noi

Embed:

Încă 168 de ambulanțe noi vor fi cumpărate pentru centrele medicale din ţară. Astăzi, Guvernul a semnat un acord cu Banca de dezvoltare a Consiliului Europei prind acordarea unui credit de 12 milioane de euro. Acest fapt reprezintă un nou semnal de încredere din partea partenerilor externi, a declarat premierul Pavel Filip după semnarea documentului.

Noile maşini, dotate cu echipament medical modern, vor ajunge în țară până la sfârșitul acestui an.

''Asistenţa medicală nu trebuie să înceapă în salonul de spital, ci, inclusiv, până a ajunge acolo. Acest program vine alături de programul Drumuri bune pentru Moldova, ceea ce înseamnă că aceste ambulanţe vor merge pe drumuri mai bune şi se vor uza poate mai puţin decât cele pe care le-am avut până acum'', a spus prim-ministrul, Pavel Filip.

Pentru semnarea acordului, la Chişinău a venit viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Potrivit acestuia, impactul social al proiectului este foarte mare, de aceea, implementarea lui va fi rapidă.

''Am fost foarte bucuroasă să aud că, în acest proiect, ratificarea va fi efectuată foarte rapid şi respectiv noi vom putea începe implementarea acestuia foarte curând. Necesităţile sunt imense şi e important ca aceste ambulanţe să ajungă în ţară cât mai rapid'', a spus viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a CoE, Rosa Maria Alonso.

Parcul de ambulanțe numără aproximativ 300 de mașini, 80 la sută dintre care sunt uzate. Anterior, Guvernul a alocat 52 de milioane de lei pentru cumpărarea a 68 de ambulanțe. O parte dintre ele sunt deja exploatate.

"Niciodată în Republica Moldova nu s-au făcut achiziții centralizate de ambulanțe. Iată că acum, Guvernul a reușit, a planificat și scopul final este de a reînoi tot parcul de circa 400 de ambulanțe", a spus secretar general de stat, Ministerul Sănătății, Boris Gîlcă.

Anul trecut, circa 900 de mii de pacienţi au primit ajutor medical de urgenţă.
Lasă un comentariu