Sergiu Sîrbu: Persoanele care vor dori să ocupe o funcţie de demnitate publică vor trebui să prezinte un certificat de integritate

Embed:

Persoanele care vor dori să ocupe o funcţie de demnitate publică vor trebui să prezinte un certificat de integritate. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu. Proiectul va conţine informaţii privind averile confiscate, restricţii privind incompatibilitatea funcţiei sau conflictul de interese. Documentul va fi eliberat de către Autoritatea Naţională de Integritate, în termen de 15 zile din momentul solicitării.

"Nu este o restricţie sau o împiedicare de a candida, este doar un certificat aşa cum sunt şi alte certificate, de exemplu declaraţia de avere. Această autoritate va elibera absolut la toţi acest document care va conţine: informaţii privind averile şi proprietăţile confiscate, informaţii privind incompatibilităţile constatate, informaţii cu privire la conflictele de interese constatate, informaţii privind anumite limitări şi restricţii de a ocupa o anumită funcţie constatată", a comunicat vicepreşedintele PDM, Sergiu Sîrbu.

Totodată, un alt proiect care va ajunge în curând pe masa deputaţilor se referă la promovarea femeilor în politică. În acest sens a fost elaborat un mecanism care să le garanteze şi faciliteze doamnelor obţinerea unei funcţii. Astfel, partidele care vor promova în circumscripţiile electorale femei în proporţie de cel puţin 40 la sută vor primi un supliment financiar de 10 la sută din suma anuală oferită partidelor stabilită de Comisia Electorală Centrală.

"Ne dorim ca femeile să fie promovate intens în politică, noi deja avem în legislaţie obligaţia ca listele electorale să fie compuse de cel puţin 40 la sută doamne. Am mai propus un mecanism de susţinere a femeilor care vor trebui să colecteze de două ori mai puţine semnături pentru a candida într-o circumscripţie uninominală. Se propune un mecanism de suţinere financiară a partidelor care promovează doamne", a afirmat icepreşedintele PDM, Sergiu Sîrbu.

Ambele iniţiative sunt înregistrate în Parlament şi urmează a fi examinate şi puse la vot.

Lasă un comentariu