Secretarul general al NATO: Rusia devine din ce în ce mai agresivă cu statele din vecinătatea sa

Embed:

Subiectul retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, în atenţia NATO. În declaraţia finală a summitului NATO de la Bruxelles, statele aliate cer Rusiei să-şi retragă militarii staţionaţi ilegal pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei. În plus, cei 29 de lideri de stat şi de guvern din Alianţa Nord-Atlantică au cerut Moscovei să coopereze mai strâns cu ţara noastră în reglementarea conflictului transnistrean.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a constat că Rusia devine din ce în ce mai agresivă cu statele din vecinătatea sa. 

"Nicio ţară membră NATO nu este în prezent în pericol, dar vedem că Rusia devine tot mai agresivă faţă de vecinii săi. Această ţară are trupe staţionate în Ucraina, Georgia şi Moldova fără acordul guvernelor. Am văzut în ultima perioadă că Rusia a efectuat şi atacuri cibernetice", a comunicat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În plus, în documentul final de la summit, statele membre NATO îşi exprimă susţinerea pentru reformele democratice din Republica Moldova şi pentru eforturile de îmbunătăţire a capacităţilor de apărare. 

Subiectul retragerii trupelor ruse de pe teritoriul ţării noastre devine din ce în ce mai vizibil pe plan internaţională, iar presiunile diplomatice la adresa Kremlinului în această direcţie sunt tot mai accentuate. În recenta declaraţie finală de la Berlin a adunării parlamentare a OSCE se regăseşte şi o solicitare adresată Rusiei, de a-şi retrage militarii şi muniţiile de pe teritoriul Republicii Moldova. În premieră, documentul face apel la transformarea operaţiunii de pacificare într-o misiune civilă sub mandat internaţional. Iar luna trecută, adunarea generală a ONU a adoptat o rezoluţie depusă de Moldova prin care Moscovei i se cere să-şi retragă necondiţionat şi complet trupele militare din regiunea transnistreană. Ideea acestei rezoluţii îi aparţine premierului Pavel Filip, care a anunţat iniţiativa, de la tribuna ONU, în septembrie anul trecut.

Lasă un comentariu