Scrutin istoric în Franţa. Emmanuel Macron și Marine Le Pen se vor bate pe 7 mai pentru fotoliul de preşedinte

Scrutin istoric în Hexagon! 36 de milioane de francezi şi-au exprimat duminică opţiunea şi au scos doi candidaţi în turul doi la alegerile. Emmanuel Macron și Marine Le Pen se vor bate pe 7 mai pentru fotoliul de preşedinte. Este pentru prima dată în istoria țării când niciunul dintre cele două partide tradiționale, Socialist și Republican, nu are un candidat în a doua etapă la alegerile prezidenţiale.

Emmanuel Macron a acumulat aproape 24 la sută din voturi, iar sondajele îl dau drept favorit detașat în turul al doilea în fața lui Marine Le Pen, care a fost votată de aproape 22 de  procente din electorat. Francois Fillon și Jean-Luc Melenchon au acumulat puțin sub 20 la sută fiecare.

Presa franceză scrie că rezultatele scrutinului din 7 mai ar fi similare cu cele ale unui referendum privind ieșirea țării din Uniunea Europeană, întrucât cei doi candidați au viziuni diametral opuse cu privire la apartenența la blocul comunitar.

"Voi fi președintele întregului popor francez, președintele patrioților, împotriva pericolului naționalist. Franța este a noastră, Franța patrioților într-o Europă care ne protejează și pe care o vom reconstrui. Va fi greu, dar sunt gata să o fac, alături de voi", a comunicat candidatul independent, Emmanuel Macron.

Spre deosebire de ceilalți candidați, care au aşteptat rezultatele la Paris, Marine Le Pen a mers în provincia nordică Pas-de-Calais. Ea le-a mulţumit susţinătorilor că au dus-o în turul al doilea.

"Rezultatul alegerilor este unul istoric. Am acum imensa responsabilitate să apăr națiunea franceză, securitatea, cultura, prosperitatea și independența Franței", a declarat candidatul din partea Frontului Național, Marine Le Pen.

Alegerile nu au trecut fără proteste violente. În Capitală, cel puțin 29 de oameni au fost reținuți, iar doi au fost transportați la spital după ce un miting împotriva lui Macron și Le Pen a degenerat într-o luptă stradală cu poliția. 

De asemenea, în oraşul Marseille, poliția a reținut doi bărbați suspectaţi de planificarea unui un atentat terorist. În plină stare de urgență, 57 de mii de soldaţi, poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi duminică să asigure securitatea.

Lasă un comentariu