Şansă la o viaţă sănătoasă. Bolnavii de ateroscleroză carotidă pot fi trataţi fără bisturiu şi risc pentru viaţă

Embed:

Moldovenii care suferă de ateroscleroză complexă a arterelor carotide pot fi trataţi fără bisturiu şi risc pentru viaţă.

Ieri, la o clinică privată din Capitală, de tratamentul non-invaziv de ultimă generaţie au avut parte cinci pacienţi, care riscau să sufere un atac cerebral sau infarct miocardic.

Aceştia nu puteau fi operaţi prin chirurgie tradioţională, aşa că le-a fost implantat un dispozitiv metalic care a înlăturat defectul.

Teodor Gîrlea are 76 de ani şi a fost diagnosticat cu stenoză severă la artera stângă, iar cea dreaptă este blocată definitiv. Boala a avansat rapid din cauza că suferă şi de diabet zaharat.

"În 2016, fiind la staţionar s-a depistat că artera care alimentează creierul din partea dreaptă este traumată undeva 90 de procente, iar asta din partea stângă, undeva 70 de procente", a declarat pacientul, Teodor Gîrlea.

Unica şansa de salvare pentru el a fost implantarea unui dispozitiv metalic, care a deblocat şi restabilit circulaţia sanguină spre creier. Operaţia a fost realizată de medici moldoveni, în parteneriat cu cei din Macedonia şi România.

"Acum e momentul când se desface însuşi proteza. Şi un rezultat foarte bun, cu o restabilire foarte completă a luminului intern a arterei. În aşa mod creierul o să primească circulaţia atât cât îi trebuie pentru a funcţiona."

"- Ce aţi simţiti în timpul operaţiei? - M-am simţit normal. Nu am avut dificultăţi. Îs bucuros, îs foarte bucuros că a trecut totul normal", a afirmat pacientul, Teodor Gîrlea.

Printr-o intervenţie similară au trecut şi alţi patru bolnavi, cu vârstele cuprinse între 60 şi 80 de ani.

"Au o anatomie vasculară foarte specifică, foarte neprietenoasă, pentru un abord obişnuit, pentru o intervenţie obişnuită sau fiind pacienţi complexi, cu foarte multe boli concomitente, care complică foarte mult evoluţia bolii şi ieşirea din intervenţie", a spus cardiologul intervenţionist, Ion Popovici.

Cele cinci intervenţii au fost transmise în direct din camera de operaţii în cadrul unui workshop internaţional, la care au participat 35 de medici din Moldova şi România.

O asemenea operaţie costă circa 50 mii de lei. Potrivit statisticilor, În Moldova, fiecare al doilea vârstnic suferă de ateroscleroză a arterelor carotide.

Lasă un comentariu