Rromii din dealul Sorocii și-au pomenit astăzi morții. Gospodinele au întins mese imense în cimitire

Embed:

Și rromii din dealul Sorocii și-au pomenit astăzi morții. Peștele copt, tradiționalele sarmale și ouăle ornamentate cu pietre au înfrumusețat mesele imense întinse în cimitire. În acest an, însă, ciorapii, colanții, farfuriile și cănile modeste au luat locul bijuteriilor de aur și al electrocasnicelor. Rromii se plâng că li s-au cam golit buzunarele și cheltuie cu câteva sute de dolari mai puțin.

Mulţi dintre cei prezenţi în cimitir au spus că au venit de la mii de kilometri pentru a-şi pomeni răposaţii. 

"În fiecare an, luni, venim la Prohoade. Şi din Rusia şi de unde suntem venim acasă. E datoria noastră faţă de părinţii noştri. Neamul nostru aici este îngropat".

Gospodinele s-au pregătit ca la carte: mesele din cimitire au fost doldora de bunătăţi.   

"Facem tot ca la moldoveni. Am învârtit sarmale. Am făcut o raţă coaptă. Îi pomenesc pe părinţi, pe soţul meu, care a fost baron".

"Cele mai importante sunt sarmalele, mâncarea noastră tradiţională şi colivă iată am pregătit. Restul e carne şi peşte. Totul ca de obicei".

"Am adus toate acestea ca să le împărţim, să-i pomenim pe cei morţi. Sarmale, carne prăjită, etc" .

Totuși, în acest an de Blajini, majoritatea rromilor din dealul Sorocii au pregătiti pomene mai modeste, comparativ cu anii precedenţi.

"Desigur, nu toţi atât de pompos, dar fiecare cum poate, câte puţin. Anterior, ne pregăteam mai pompos, dar acum mai modest. Buzunarul nu ne mai permite. Totul e scump".

"În funcţie de fantezie şi de buzunar, dacă putem să spunem aşa. Aproximativ 300-400 de dolari. Anterior, cheltuiam şi câte 1000 şi 1500 de dolari".

"Dăm de pomană căni, farfurii, haine, tricouri, fiecare ce vrea, de la 500-600 de dolari cheltuim la o sărbătoare, dar dacă e mai modest - 300".

Lasă un comentariu