România va susţine în continuare restaurarea monumentelor istorice din ţara noastră

România va susţine în continuare restaurarea monumentelor istorice din ţara noastră. De asemenea, specialiştii români vor acorda asistenţă necesară pentru protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural din Republica Moldova. Perspectivele colaborării moldo-române în acest domeniu sunt abordate în cadrul unui forum, care se desfăşoară în aceste zile la Chişinău.

Pentru restaurarea monumentelor istorice, Moldova a primit din partea României granturi în valoare de aproape trei milioane de euro. Pe viitor, specialiştii moldoveni vor beneficia şi de asistenţă din partea colegilor români.

"Aici sunt specialişti începând cu domeniul monumentelor istorice, până la patrimoniul mobil, arheologie şi gestiune de patrimoniou cultural. Aceasta este expertiza pe care am oferit-o şi am dori să o valorificăm în fiecare an", a comunicat consilierul preşedintelui României, Sergiu Nistor.

Lipsa specialiştilor şi costurile mari pentru restaurarea monumentelor sunt principalele obstacole în valorificarea şi protejarea patrimoniului cultural.

"Nu există suficienţi specialişti care să se ocupe de acest lucru: arhitecţi, restauratori. După care nu există o experienţă bună de comunicare cu specialiştii din alte ţări, care sunt bine dotaţi şi au experienţă în restaurarea patrimoniului", a menţionat ministrul Culturii, Monica Babuc.

În prezent, nimeni nu este pedepsit pentru distrugerea monumentelor istorice. Autorităţile speră însă că noile legi adoptate ar putea schimba situaţia.

"Sperăm ca după apariţia în acest an a modificărilor în Codul Penal şi Contravenţional să depăşim aceste impedimente. Prevăd aceste modificări pedepse pentru distrugerea patrimoniului. De la 1.000 de lei până la 100 de mii", a spus viceministrul Culturii, Gheorghe Postică.

Ministrul Culturii, Monica Babuc, a primit din partea Institutului "Eudoxiu Hurmusachi" pentru românii de pretutindeni o diplomă de excelenţă pentru promovarea patrimoniului cultural.

În ţara noastră sunt peste 15 mii de monumente istorice şi culturale.

VIDEO

Lasă un comentariu