Rogozin a făcut cale întoarsă. Autorităţile de la Bucureşti și cele de la Budapesta i-au interzis să survoleze spaţiul aerian

Embed:

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin aşa şi nu a ajuns la Chişinău.  Acesta urma să vină în ţara noastră cu un avion de pe cursa Moscova-Chişinău, care a decolat la ora 10:00 dimineaţa. Aeronava a făcut mai multe cercuri înainte de ajunge în România, iar în jurul orei 15 s-a întors în Rusia. Autorităţile de la Bucureşti și cele de la Budapesta i-au interzis oficialului rus să survoleze spaţiul aerian al României și al Ungariei pentru că acesta are interdicție de a intra în Uniunea Europeană. În timp ce avionul lui Rogozin era în drum spre Moldova, veteranii conflictului de la Nistru au organizat la Aeroportul Chişinău o acţiune de protest.

"Am fost umiliţi de către Rogozin, de către aşa zisul Preşedinte, Gubernatorul Basarabiei numit de poarta mushălească", a spus fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan.

"El a luptat contra noastră şi a ucis oameni, băieţi de-ai noştri".

"Vom fi întotdeauna bucuroşi de turiștii ruși, dar ei nu trebuie să ne considere robii lor. Să vină în Moldova nu ca pe teritoriul lor, dar să ne perceapă ca pe o ţară independentă și să ne respecte".

Combatanţii au cerut declararea lui Rogozin persona non grata în Moldova. Aceeaşi cerinţă o au şi cei peste 1700 de semnatari ai unei petiţii on-line.

"La moment nouă ni se spune că noi suntem agresorii, nouă ni se spune că noi suntem vinovaţii, dar eu nu vreau să vorbesc de toate ce am văzut eu, ce au văzut colegii noştri şi care a fost comportamentul acelor cazaci şi a celor Rogozini în anul 1992", a declarat fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuţa.

În 1992 Dmitri Rogozin aduna la Moscova voluntari care să meargă să lupte în războiul de la Nistru de partea Transnistriei. Despre aceasta el a scris în cartea sa autobiografică "Враг народа" (Duşmanul poporului), publicată în anul 2008.  Tot în cartea sa, Rogozin cere regiunii separatiste să treacă în componența Rusiei. Pentru această lucrare, oficialul rus a fost numit fascist de către mai mulți jurnaliști din țara sa.  Unii experţi, cer autorităților de la Chişinău să se abțină de la orice acțiuni de celebrare a celor 25 de ani de la instituirea misiunii de pacificare pe Nistru.

"Republica Moldova trebuie să îşi dezvolte legi care protejează interesul cetăţeanului şi interesul public al cetăţenilor din Republica Moldova. Şi doi, autorităţile Republicii Moldova trebuie să depuie toate eforturile ca aceste legislaţii în favoarea cetăţenilor sunt respectate", a spus politicianul Veaceslav Ioniţă.

Imediat după incident, Rogozin a reacţionat pe Twitter, aşa cum o face în mod obişnuit. El a fost virulent la adresa României şi i-a numit nemernici pe cei care i-au interzis să ajungă la Chişinău. Demnitarul a avertizat autorităţile de peste Prut că vor da socoteală pentru această provocare.

Pentru presa rusă, vicepremierul rus a declarat că şi autorităţile din Ungaria au interzis aterizarea aeronavei. Rogozin a precizat că a ales să zboare cu un avion de cursă, pentru că, acum câțiva ani, când a venit la Chișinău cu o aeronavă charter, autoritățile de la București au încercat să-i oblige să aterizeze.

În cadrul unui briefing de presă, preşedintele Igor Dodon a acuzat autorităţile de la Chişinău şi Bucureşti în participarea într-un joc geopolitic murdar. De asemenea, el a precizat că va merge sâmbătă la Bender, unde se va întâlni cu liderul separatist, Vadim Krasnoseliski.

"Voi merge la Tighina. Am discuţii planificate bilaterale cu domnul Kransnoseliski. Trebuie să rezolvăm problemele care şi nouă ne trebuie, şi lor le trebuie: şcolile moldoveneşti, terenurile agricole după traseul de la Dubăsari", a spus preşedintele ţării, Igor Dodon.

În ajun, deputatului rus Pavel Şperov şi unui grup de artişti de la Moscova le-a fost interzisă intrarea în Moldova. Interpreţii şi demnitarul au fost întorşi acasă, chiar de pe Aeroportul din Chişinău. Ei urmau să participe la Bender la o ceremonie organizată de către autorităţile din stânga Nistrului.  Miercuri, Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus şi i-a cerut ca Moscova să renunţe la organizarea manifestărilor dedicate celei de-a 25-a aniversări de la începutul misiunii de pacificare la Nistru. În comunicatul autorităţilor de la Chişinău se spune că vizita delegaţiei ruse este indezirabilă pe motiv că nu a fost coordonată.

Lasă un comentariu