Rezultate sondaj: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede doar patru partide

Embed:

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar nimeri doar patru partide. Astfel, fotoliile de deputat ar putea fi împărțite între PSRM, PPDA, PDM și PAS. Cel puțin asta arată rezultatele sondajului realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova. Studiul are o marjă de eroare de 3%.

Potrivit datelor sondajului, cele mai multe voturi, aproximativ 50 la sută, le-ar obține Partidul Socialiștilor. Cifra este puțin mai mică comparativ cu datele prezentate acum trei luni. Pe locul doi se află partidul condus de Andrei Năstase. Pentru PPDA ar vota 15 la sută din chestionați. Dacă în aprilie, locul doi revenea formațiunii PAS, de această dată, sondajul relevă o schimbare de poziție cu PPDA. PAS se află în cădere liberă și ar obține doar 11% din voturi. Formațiunea a pierdut tocmai opt la sută comparativ cu datele precedente. 13,5 la sută din cei intervievați au spus că vor să-i vadă în Parlament pe democrați. PDM a crescut în sondaj cu aproximativ trei la sută față de rezultatele din aprilie curent. Studiul mai arată că Partidul Comuniștilor, Partidul Nostru şi Partidul Șor nu vor trece pragul electoral, acumulând sub trei la sută din voturi. Rezultatele sunt similare celor de acum trei luni.

Același sondaj mai arată că încrederea în președintele țării este în scădere cu 2%. În prezent, 50 la sută din respondenți îl simpatizează pe Igor Dodon. De cealaltă parte, prim-ministrul Pavel Filip a crescut în sondaje cu aproximativ 10%. Potrivit studiului, pentru șeful Executivului au optat peste 14 la sută din intervievați. Top trei este încheiat de liderul PPDA, Andrei Năstase în care au încredere peste 11% din respondenți. Și de această dată, liderul PAS, Maia Sandu se află în spatele lui Năstase. Încrederea pentru Sandu a scăzut dramatic de la 21% la puțin peste cinci la sută. La fel ca și acum trei luni, în liderul comuniștilor, Vladimir Voronin au încredere peste 3 la sută, iar președintele Partidului Democrat se bucură de simpatia celor 3,2% din respondenți. Topul este continuat de socialiștii Zinaida Greceanîi și Ion Ceban, iar pentru președintele Parlamentului Andrian Candu s-au pronunțat 2,4%, în creștere față de precedentul sondaj.

Studiul a fost realizat în perioada 26 iunie - 7 iulie 2018, pe un eșantion de 1.195 de persoane din 81 de localități. Sondajul are o marjă de eroare de 3 la sută.

Lasă un comentariu