Reformele şi progresele înregistrate de Moldova sunt apreciate şi recunoscute de Uniunea Europeană

Embed:

Reformele şi progresele înregistrate de Moldova sunt apreciate şi recunoscute de Uniunea Europeană. De aceea, ţările din blocul comunitar vor rămâne un partener strategic pentru ţara noastră. Asigurările vin din partea comisarului european pentru Politici Regionale, Corina Creţu, care este într-o vizită la Chişinău. Oficialul s-a arătat optimist că prima tranșă din asistența macro-financiară de 100 de milioane de euro acordată de UE ar putea ajunge în Moldova în citeva luni.

"Suntem aici să ajutăm şi să lucrăm împreună pentru ca să ne concentrăm atât pentru implementarea robustă a reformelor în sectoare cheie. Noi sperăm ca până la începutul vacanţei de vară prima tranşă să fie deja transmisă RM în cadrul asistenţei microfinanciare de 30 de milioane de euro. Şi asigură a doua şi a treia tranşă care vor urma în acelaşi condiţii în a doua jumătate a anului 2018 sau la începutul anului 2019", a spus Comisarul European pentru Politici Regionale, Corina Creţu.

Comisarul european a mai declarat că proiectele de dezvoltare regională vor continua și chiar vor fi extinse astfel încât și oamenii care locuiesc în raioanele țării să beneficieze de condiții egale cu cei din Chișinău. Oficialul a precizat că dacă Moldova va deveni stat cu drepturi depline în UE, asistența ar fi mult mai mare. Premierul Filip a mulţumit oficialilor europeni pentru sprijin.

"Pe subiectele pe care le discutăm cu partenerii noştri europeni abordarea noastră este foarte clară, mergem pe acţiuni concrete punctuale pe fiecare moment. Suntem realişti, ştim unde avem progrese şi unde avem restanţe, ştim ce şi cum trebuie să facem pentru a elimina aceste restanţe. Până atunci, Uniunea Europeană ne oferă posibilitatea de a accesa fonduri", a spus prim-ministru, Pavel Filip.

Un alt subiect abordat în cadrul conferinţei de presă a fost decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană. La această temă, Pavel Filip a făcut o glumă.

"În primul rând, doamna comisar spunea de decizia unui stat membru pentru care regretă cu toţii că pleacă din UE. Noţiunea este de Brexit. Noi suntem gata, doamnă comisar, să oferim moldinul şi să luăm locul 28 în UE. Nu suntem siguri că vom fi tot atât de mare contribuabili ca şi Marea Britanie, dar consumator vom fi", a spus prim-ministru, Pavel Filip.

Mâine, Pavel Filip şi Corina Creţu vor susține o lecție publică pentru studenţii Academiei de Studii Economice, iar sâmbătă vor participa la deschiderea Orăşelului European, la Ungheni.  

Lasă un comentariu