Publicaţia The Banker: Sistemul bancar din Republica Moldova a trecut în ultimii doi ani printr-o serie de reforme menite să stabilizeze instituţiile financiare

Embed:

Sistemul bancar din Republica Moldova a trecut în ultimii doi ani printr-o serie de reforme menite să readucă încrederea investitorilor şi să stabilizeze instituţiile financiare, scrie The Banker, o publicaţie a Financial Times. Jurnaliştii britanici remarcă faptul că la începutul anului, una dintre băncile de top din România, Banca Transilvania, a achiziţionat o parte din acţiunile Victoriabank, a treia ca mărime în ţara noastră.

Tranzacţia e văzută de mulţi ca un semnal că lucrurile sunt pe calea cea bună. Iar de acest lucru pot profita MAIB şi Moldindconbank, celelalte două mari bănci din Moldova. Un alt semn că reforma sistemului bancar e pe drumul cel bun este şi creşterea depozitelor populaţiei. Anul trecut, sumele depuse au fost de 60 de miliarde de lei, cu 10 miliarde mai mari decât în 2015. The Banker notează că a fost nevoie de multe eforturi pentru a se ajunge aici. 

La începutul lui 2016, situaţia era foarte dificilă, chiar critică, spune Sergiu Cioclea, care a fost numit atunci guvernator al BNM, după aproape 18 ani de activitate în cadrul BNP Paribas. El susţine că ratele împrumuturilor externe ajunseseră la cote îngrijorătoare. Problemele începuseră după depistarea fraudei bancare din 2014. Criza ce a urmat a dus la blocarea temporară a asistenţei financiare din partea UE, a Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, scriu cei de la The Banker. Situaţia a fost stabilizată în 2016 prin încheierea unui nou acord de împrumut cu FMI. Aşa a început ambiţiosul program de reformare a sistemului bancar. Numirea lui Cioclea a fost un pas foarte important în procesul de curăţare a sistemului bancar, susţine Dumitru Pintea, economist al Expert Grup, citat de publicaţia The Banker.  Cele 3 bănci devalizate au fost lichidate, iar ancheta în cazul fraudei s-a desfăşurat cu sprijinul companiei americane Kroll. Un alt pas în reformarea sistemului bancar a fost asigurarea transparenţei acţionariatului. BNM a suspendat dreptul de vot şi a blocat părţile sociale deţinute de acţionari netransparenţi, precum şi tranzacţiile acestora. Iar anul trecut, Parlamentul a adoptat legislaţia care permite intervenţia statului pentru naţionalizarea acestor acţiuni şi vânzarea lor unor investitori strategici. De la 1 ianuarie 2018, au intrat în vigoare noi norme care vor alinia în următorii doi ani reglementările bancare din Moldova la cele din Uniunea Europeană.

Lasă un comentariu