Promovarea filmelor din România şi Republica Moldova

Promovarea producţiilor cinematografice din Republica Moldova şi România ia amploare, odată cu lansarea pe ambele maluri ale Prutului a unui nou proiect. În cadrul acestuia, circa 200 de filme vor fi oferite gratis posturilor TV din cele două ţări. Peliculele vor fi prezentate publicului larg pe parcursul anului 2016.

Proiectul, cu o durată de un an, va fi realizat pe ambele maluri ale Prutului. Potrivit organizatorilor, în această perioadă, vor rula aproximativ 30 de filme din Republica Moldova, restul reprezentând cinematografia din România.

”Multă lume a reacționat foarte bine la această inițiativă. Filmele trebuiesc evaluate, trebuei de văzut în ce stare se află, trebuiesc digitalizate, masterizate, pentru ca să prezinte interes. Și mai avem și problema limbii, pentru că pe timpul sovietic toate filmele se produceau în limba rusă”, a spus președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova, Sergiu Prodan.

Prin această iniţiativă vor fi promovate filmele în limba română, spune ministrul în exercițiu al Culturii, Monica Babuc.

”Din păcate mai puțin sunt cunoscute lucrările maeștrilor noștri, creatorilor de film din Republica Moldova în România și invers. Evident că această arie trebuiește crescută cu orice preț, pentru că filmele sunt făcute în aceeași limbă”, a menționat ministrul în exercițiu al Culturii, Monica Babuc.

Oamenii salută realizarea acestui proiect.

Peliculele vor fi oferite gratuit, oricărui post de televiziune, la solicitare.

Partenerii proiectului sunt Societatea de Gestiune a Drepturilor Autorilor Români din Cinematografie și Audiovizual, Centrul Național al Cinematografiei din România, precum şi Ministerul Culturii din Republica Moldova.

VIDEO

Lasă un comentariu