Proiectul Prima casă va fi funcțional din luna martie. Vor fi create facilităţi suplimentare pentru funcţionarii publici

Embed:

Proiectul “Prima casă” va fi funcțional din luna martie. Anunţul a fost făcut de preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, care a cerut Departamentul Economic al partidului și specialiștilor din Guvern să analizeze cum ar fi posibil ca funcționarii publici să aibă facilități suplimentare. Guvernul urmează să elaboreze o amplă campanie de informare privind acest program.

"Ne dorim să găsim soluții cât mai eficiente de a-i promova şi motiva să lucreze în continuare în sistemul de stat, dar și, să atragem cât mai mulți tineri în acest sector. Mă refer la achitarea de către stat a unei părți importante din prețul imobilului achiziționat. Urmează ca mărimea acestei parți, care va fi achitata de stat, pentru oameni, s-o comunicăm după ce vor fi făcute toate evaluările", a declarat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Pentru evitarea pripoanelor birocratice la implementarea proiectului “Prima casă”, Vlad Plahotniuc şi-a îndemnat colegii din Guvern să comunice activ cu băncile comerciale. Liderul PDM spune că ar trebui să fie asigurată o transparență totală în ceea ce privește dobânda si costurile reale, pe care cetățenii le vor achita.

"Oamenii se plâng că văd la televizor reclame la credite cu dobândă zero, sau o dobândă foarte mică, iar în momentul în care ei vin şi contractează creditul, se trezesc că plătesc dobânzi mult mai mari. De multe ori nu se observă nici în contractul de credit această manipulare, pentru că dobânda reală este scrisă cu litere foarte mici sau e trecută într-un loc foarte retras al contractului. Fenomenul devine deja alarmant și noi considerăm că cetățenii au dreptul să fie informați corect și complet, ca apoi să ia decizia lor de a achiziţiona o locuinţă în deplină cunoștință și în baza veniturilor lor reale", a comunicat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Beneficiar al programului "Prima Casă" poate fi orice cetăţean cu vârsta de până la 45 de ani, angajat oficial în câmpul muncii. Cei care vor aplica la acest program, NU trebuie aibă vreun imobil sau credit ipotecar activ, iar salariul lunar trebuie să fie de două ori mai mare decât rata lunară.

Pentru început, aceștia trebuie să achite 10 la sută din valoarea apartamentului sau a casei, care nu trebuie să depășească un milion de lei. Totodată, deputaţii au decis că veniturile obținute peste hotare de soție, soț sau rudele de gradul întâi ale celor care vor accesa programul "Prima Casă" vor fi considerate eligibile.

Lasă un comentariu