Proiectul Prima Casă 2. Locuinţele vor deveni mai accesibile pentru profesori, medici, polițiști, militari și alți angajați în sectorul public

Embed:

Locuinţele vor deveni mai accesibile pentru profesori, medici, polițiști, militari și alți angajați în sectorul public. Partidul Democrat din Moldova a anunţat că susţine lansarea Programului "Prima Casă 2", destinat bugetarilor. Acesta presupune că statul îşi asumă responsabilitatea de a achita jumătate din creditul contractat pentru o perioadă de 25 de ani. Iar cumpărătorul va plăti cealaltă jumătate, plus dobânzile aferente.

Potrivit PDM, prin acest program statul vrea să-i stimuleze pe angajaţii instituţiilor publice să rămână să lucreze în sistemul public.

"Statul îşi asumă responsabilitatea de achita jumătate din creditul, iar persoana beneficiară va achita cealaltă jumătate plus dobânzile care sunt. Este un concept de stat care există în toată lumea. În toată lumea angajaţii la privat sunt mai bine plătiţi ca angajaţi la stat", a spus purtător de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari.

Potrivit conceptului, costul locuinței pentru care pot fi acordate compensații nu poate depăși suma de 500 de mii de lei. Programul poate fi accesat de orice persoană, care activează de cel puțin un an în instituția publică și dispune de contrat de credit încheiat. Tinerii medici susţin că programul "Prima Casă 2" va fi o bună motivaţie pentru ei să rămână în ţara.

Şi unii conducători ai instituţiilor de învăţământ consideră că ajutorul la procurarea locuinţelor va convinge tinerii profesori să vină în sistem.

"Acest proiect, evident, este foarte important. Este foarte plăcut că aceasta problemă a fost discutată la cel mai înalt nivel, pentru un tânăr profesor problema de a procura o locuinţă este una foare mare", a spus director, Liceul "Antioh Cantemir", Iurii Lexa.

În prezent, funcţionează programul "Prima Casă", care poate fi accesat de orice moldovean, care are până la 45 de ani, este angajat oficial şi nu are alte imobile sau împrumuturi ipotecare. În cadrul acestui proiect, statul garantează 50 la sută din valoarea creditului. Pot fi cumpărate locuinţe care nu depăşesc un milion de lei, iar cumpărătorul trebuie să achite un avans iniţial de doar 10 la sută din preţ.
Lasă un comentariu