Proiectul legii privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, retras din Parlament

Embed:

Proiectul legii privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală a fost retras din Parlament de majoritatea deputaţilor. Şeful Legislativului, Andrian Candu, a declarat că decizia a fost luată pentru că expertizele juridice și economice au arătat că aceasta conține unele deficiențe.

"Un astfel de proiect de lege trebuie bine lucrat tehnic, cu expertiză internațională, mai ales că Republica Moldova face parte dintr-o serie de aranjamente internaționale legate de spălarea sau contracararea spălării banilor, finanțării terorismului. Sunt instrumente internaționale pe care trebuie să le luăm în considerare și pe parcursul examinării noi am constatat deficiențe și din acest motiv am retras. Ce vom face pentru viitor rămâne de văzut. Cu siguranță revenirea la acest proiect presupune consultări și discuții ample, inclusiv cu partenerii noștri de peste hotare", a comunicat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Prin proiect, autoritățile au dorit să pună în legalitate proprietățile nedeclarate și să reducă din economia informală.

Autorii proiectului, propuneau ca cei care își vor liberaliza capitalul să fie scutiți de penalizare fiscală. De asemenea, în circuitul economic legal să fie introduse bunuri sau bani prin achitarea unei taxe în valoare de două procente din suma activelor liberalizate.

Andrian Candu a declarat anterior că economia subterană din Republica Moldova reprezintă peste 30 la sută raportată la Produsul Intern Brut. Președintele Parlamentului a precizat atunci că documentul vizează surse financiare obținute legal, nu prin abuz, activități infracționale sau spălări de bani.

Lasă un comentariu