Proiect grandios de extindere a portului Giurgiuleşti

Portului Giurgiuleşti se va extinde. Pentru dezvoltarea comerţului naval, suprafaţa acestuia urmează să fie extinsă cu peste 60 de hectare. În baza unui proiect al Guvernului, autorităţile îşi propun să construiască în regiune noi puncte de acostare a navelor şi barjelor pentru a face faţă solicitărilor crescânde din partea companiilor locale şi internaţionale.

61 de hectare de pășuni și zone silvice urmează să fie transferate în proprietate întreprinderii “Portul fluvial Ungheni” de către Ministerul Transporturilor.

Acum portul Giurgiulești poate deservi anual cel mult 120 de vase maritime și barje. Autoritățile speară că după ce albia râului va fi lărgită în această zonă, numărul ambarcațiunilor deservite va crește de trei ori.

”Un agent economic, pentru ca să se acosteze la noi este nevoie de o săptămână sau două. Trebuie să solicite din timp cheiu sau dana pentru încărcare sau descărcare şi din punct de vedere al automobilelor se blochează dana, dar şi a navelor este un blocaj”, a comunicat directorul portului fluvial Ungheni, Viorel Pozdirca.

Extinderea portului va atrage companiile navale internaționale, afirmă autoritățile.

”De la începutul anului au fost înregistrate 92 de intrări, adică 92 de unităţi. Portul Giurgiuleşti a avut un venit în 2015 de cinci milioane am putea să avem un venit şi mai mare”, a menționat directorul “Căpitănia portului Giurgiuleşti”, Victor Andruşca.

”Se cunoaşte că transportul naval este cel mai ieftin şi ecologic. Prin majorarea posibilităţilor de primire a navelor va permite dezvoltarea transportului naval şi crearea locurilor de muncă noi şi se va micşora efectul negativ asupra infrastructurii durmurilor”, a informat şeful Direcţiei Transport naval a Ministerului Transporturilor, Igor Zaharia.

Peste un milion de tone de mărfuri au fost transportate, anul trecut, prin portul Giurgiuleşti.

VIDEO

Lasă un comentariu