Programul de dobândire prin investiție a cetățeniei moldoveneşti, implementat şi promovat la nivel internaţional de un consorțiu cu renume mondial

Embed:

Programul de dobândire prin investiție a cetățeniei moldoveneşti va fi implementat şi promovat la nivel internaţional de un consorțiu cu renume mondial, cu care Guvernul a semnat în ajun un contract. Autorităţile şi-au propus ca prin intermediul programului volumul investițiilor să depăşească peste un miliard de euro, în următorii cinci ani.

Consorțiul va atrage investitori în domeniile de dezvoltare strategică, iar pentru serviciile sale Guvernul nu-i va plăti niciun ban. Toate cheltuielile vor fi acoperite din comisioanele achitate de către solicitanții de cetățenie.

"Obiectivul de bază este, pe lângă atragerea investiţiilor în Republica Moldova, este, desigur, să asigurăm faptul că numai cei care merită, care sunt de bună credinţă, au o reputaţie ireproşabilă, pot deveni cetăţeni ai Republicii Moldova", a afirmat secretarul de stat, Ministerul Economiei, Vitalie Iurcu.

Reprezentanţii mediului de afaceri salută iniţiativa autorităţilor. 

"Luând în consideraţie că Moldova este o ţară în dezvoltare şi cu foarte mult potenţial, asemenea proiecte dau posibilitatea ca cei care văd perspective în ţara noastră şi au gândire antreprenorială să poată să facă acea investiţie şi, totodată, să obţină beneficiul cetăţeniei", a menţionat antreprenorul, Alexandru Bordea.

Potrivit Programului aprobat de Guvern, un investitor străin va putea obţine cetăţenia Moldovei dacă va investi minimum 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă, sau cel puţin 250 de mii de euro într-un domeniu de dezvoltare strategică a ţării. Solicitanţilor le va fi verificată riguros reputaţia economică şi finaciară. Cererea nu va fi acceptată în cazul antecedentelor penale. Iniţial solicitanţii vor fi verificaţi de către instituţiile financiare internaţionale, iar apoi, de către Interpol, SIS, MAI şi CNA.

Programe similare sunt implementate în mai multe ţări printre care Spania, Portugalia, Grecia, Letonia, Malta, Cipru şi Canada.

Lasă un comentariu