PROGNOZE OPTIMISTE privind economia ţării: Guvernul estimează o majorare a PIB-ului cu 4,5%

Embed:

Economia Moldovei prinde puteri. Guvernul estimează pentru acest an o majorarea a Produsului Intern Brut cu 4,5 la sută. Noua prognoză este cu 1,5 puncte procentuale mai mare decât se estima la sfârşitul anului trecut.

Potrivit Ministerului Economiei,

PIB-ul ţării ar putea ajunge în acest an la peste 148 de miliarde de lei, cu 14 miliarde mai mult decât în 2016. Creşterea se datorează majorării exporturilor, iar importurile vor crește cu opt la sută. Acestea vor fi dominate de majorarea livrărilor de energie şi de introducerea în ţară a maşinilor şi echipamentelor.

Creşterea producţiei industriale este estimată la şase procente, iar volumul producţiei agricole se va majora cu patru la sută. Situașia ar putea deveni, însă, și mai bună.

"Aşteptările noastre şi voinţa noastră este ca, prin instrumentele de politici economice financiare să asigurăm o creştere economică mult peste acest nivel prognozat, precum s-a întâmplat şi în anul 2016", a spus vicepremier, ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

"Avem relații cu partenerii de dezvoltare, cu Fondul Monetar Internațional, au loc transferuri semnificative de tranșe de ajutor ceea ce va impulsiona importul și implicit va duce la creșterea economiei", a spus expert economic, Roman Chircă.

Creşterea indicilor macroeconomici va fi posibilă datorită promovării intense a exporturilor, creşterii ajutorului pentru companiile private, promovării unor politici fiscale prudente, reducerii cheltuielilor publice și menţinerea ratei mici a inflaţiei.

Lasă un comentariu