PREMIERĂ în politica din Moldova! PDM a aprobat Codul de Etică şi Integritate pentru membrii formaţiunii

Embed:

Partidul Democrat a aprobat Codul de Etică şi Integritate pentru membrii formaţiunii. Decizia, luată ieri la şedinţa Consiliului Politic al PDM, reprezintă o premieră pentru partidele din Moldova. Liderul democraţilor, Vlad Plahotniuc, a anunţat că în cadrul întrunirii a fost aprobată şi o rezoluţie prin care PDM îşi reafirmă voinţa de a reforma clasa politică din ţară prin introducerea votului uninominal şi anularea imunităţii deputaţilor.

"Am aprobat astăzi în premieră pentru politica din RM şi codul de etică şi integritate. Acest cod stabileşte principiile noastre, dar şi criteriile de integritate pe care trebuie să le întrunească toţi cei care fac sau vor să facă parte din membrii Partidului Democrat. Mesajul pe care îl transmitem odată cu aprobarea codului este că PDM este parte a reformei clasei politice. Ne asumăm aceste criterii de integritate şi le impunem ca regulă în activitatea noastră politică", a spus preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc a mai adăugat că în cadrul şedinţei s-a discutat despre o organizare internă mai bună a Partidului Democrat din Moldova.

"În urma consiliului de astăzi, PDM devine un partid mai puternic, deoarece se uneşte în jurul a trei mari dimensiuni  şi obiective pe care şi le propune, şi anume: să promoveze reforma clasei politice în Republica Moldova, să se organizeze mai bine în perspectiva alegerilor parlamentare viitoare şi să se deschidă mai mult către oameni, inclusive prin promovarea şi cooptarea lor în structurile interne şi de conducere a PDM", a spus preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Vicepreşedintele PDM Andrian Candu a precizat că formaţiunea va înceta să sprijine politic membrii care au conflicte de interese sau au devenit parte a unui proces penal.

"Partidul va înceta să sprijine politic acei membri de partid care sunt parte a unui process penal pentru fapte de corupţie. sau pentru alte fapte săvârşite cu intenţie. Partidul, de exemplu, va penaliza acei membri de partid care şi-au angajat în instituţiile pe care le conduc, soţul, soţia, şi în general rudele până la gradul unu. Partidul va sancţiona acei mambri care sunt condamnaţi sau vor fi condamnaţi pentru conflicte de interese, pentru incompatibilităţi sau în cazul în care justiţia a decis confiscarea averii nejustificată. La fel, partidul va sancţiona acei membri care sunt colaboratori ai serviciilor de informaţii străine", a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Iar premierul Pavel Filip a vorbit despre agenda de reforme ale Guvernului.

"Am vorbit şi despre toate celelelalte reforme, la fel de importante, cum sunt cele din domeniul justiţiei, este şi lupta anticorupţie. De aceea concluzia mea este una că cu cât înaintăm mai mult pe aceste reforme şi cu cât suntem mai aproape de rezultate, desigur că răsună şi mai multe critici în societate. Dacă ar fi să vorbim despre lupta anticorupţie, în această perioadă s-a reuşit atât cât nu s-a reuşit mulţi ani în RM", a spus prim-ministrul, Pavel Filip.

La şedinţa Consiliului Politic al PDM au fost aleşi şi noi vicepreședinți ai partidului. Printre alte subiecte abordate la întrunire au fost continuarea dezbaterilor privind introducerea votului uninominal. De asemenea, în cadrul şedinţei a fost salutată aprobarea în prima lectură a proiectului privind renunţarea la imunitatea parlamentară. 

Lasă un comentariu