Premieră absolută pentru Moldova: film artistic pentru nevăzători

Premieră absolută pentru Moldova! 35 de nevăzători din raionul Ialoveni au putut urmări un film artistic. Este vorba despre pelicula „Arrivederci” semnată de Valeriu Jereghi, completată de comentarii sonore.

Comentariile sonore i-au ajutat pe telespectatorii nevăzători să înţeleagă imaginile și expresia personajelor.

„Într-o sală unde sunt puțini nevăzători se transmit prin căști radio comentariile și nevăzătorul, stând într-o sală plină cu oameni văzători, practic se află în mijlocul acțiunii”, a comunicat inginerul, Viorel Zaporojan.

”Foarte clar. E bine. Parcă îmi pare că a fost la fel ca atunci când eram sănătoasă”.

Valeriu Jereghi a scris textele pentru scenele fără cuvinte fiind ajutat chiar de nevăzători şi de către inginer, care a preluat experienţa de peste hotare.

„Pentru mine, ca regizor, este foarte nouă, necunoscută absolut. Eu am rămas cu mai multe, poate, emoții decât atunci când le-am avut în ziua de primire a acestui film”, a menționat regizorul, Valeriu Jereghi.

„Deschide, practic, posibilități persoanelor nevăzătoare ca să se simtă egali între egali”, a spus președintele Asociației Nevăzătorilor din Moldova, Dumitru Sclifos.

Filmul va fi proiectat iniţial în 12 localităţi din ţară, după care va fi oferit tuturor organizaţiilor de nevăzători din ţară. În Moldova sunt peste nouă mii de persoane cu deficiențe de vedere.

Lasă un comentariu