Platon riscă 23 de ani de puşcărie. Anchetatorii susţin că dispun de suficiente probe pentru a demonstra vinovăţia inculpatului

Embed:

Magistraţii Judecătoriei Capitalei ar putea să pronunţe astăzi sentinţa în dosarul raiderului Nr.1, Veaceslav Platon. Anchetatorii susţin că dispun de suficiente probe pentru a demonstra vinovăţia inculpatului, iar procurorii cer 23 de ani de închisoare pentru acesta.

"Am solicitat 23 de ani de închisoare cu privare de dreptul de a ocupa anumite funcţii în sistemul bancar pe un termen de cinci ani, reieşind din circumstanţele comiterii infracţiunii, comportamentul părţilor, circumstanţele agravante pe caz", a comunicat procurorul, Andrei Baeşu.

Avocatul lui Platon, însă, insistă asupra nevinovăţiei acestuia.

"Toţi avocaţi au pledat pentru sentinţa de achitare. Cu siguranţă, poziţia noastră era clară din bun început, în primele zile când aceasta cauza a fost pe rol în instanţă", a menţionat avocatul, Eduard Rudenco.

Veaceslav Platon este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Acesta a fost reţinut în iulie 2016, la Kiev, după ce a fost dat în căutare internaţională. Ulterior, Platon a fost plasat în arest preventiv, iar Procuratura Generală din Moldova a cerut extrădarea acestuia. Potrivit anchetei, Veaceslav Platon a furat din Banca de Economii peste 800 de milioane de lei şi a scos banii din ţară prin firme offshore.

Presa a mai scris că anterior acesta a figurat în mai multe dosare, inclusiv cel privind omorul omului de afaceri Vasile Lapteacru.

De asemenea, Platon este vizat şi în dosarul cunoscut ca "spălătoria rusească". 22 de miliarde de dolari au fost scoase din Federația Rusă, prin această schemă, timp de patru ani. Banii au ajuns în conturile a peste cinci mii de companii din 96 de țări.
Lasă un comentariu