Piaţa energiei electrice în Republica Moldova va deveni mai securizată

Embed:

Piaţa energiei electrice în ţara noastră va deveni mai securizată, iar tarifele în acest sector ar putea fi reduse. Guvernul a aprobat, miercuri, ratificarea a două Acorduri de împrumut cu BERD și BEI pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Moldova și România. Împrumuturile sunt în valoare de câte 80 de milioane de euro fiecare.

Banii vor fi utilizați în cadrul proiectului "Construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România".

"Realizarea proiectului va oferi un nivel de securitate sporit şi preţuri mai bune pe piaţa autohtonă de energie electrică, acces permanent la piaţa regională de energie electrică, iar în consecinţă - un preţ final mai puţin împovărător pentru consumator", a menţionat ministrul Economiei, Chiril Gaburici.

Potrivit premierului Pavel Filip, respectivul proiect are o importanţă vitală pentru ţara noastră. 

"Vine să asigure pornirea implementării securităţii energetice pe energie electrică pentru Republica Moldova. Acest proiect vine după ce am pornit proiectul de interconexiune cu gaze naturale care asigură securitatea Republicii Moldova pe acest domeniu", a declarat prim-ministrul, Pavel Filip.

Costul estimat al proiectului este de 270 de milioane de euro. Din aceasta sumă câte 80 de milioane de euro sunt împrumuturile de la BERD și BEI, finanțarea din partea Băncii Mondiale constituie 70 de milioane de euro, iar grantul UE - 40 de milioane de euro.

Lasă un comentariu