Pericol de inundaţii. În următoarele zile ne aşteaptă ploi abundente

Embed:

În următoarele două zile ne aşteaptă ploi abundente, iar unele zone ale ţării ar putea fi inundate. Reprezentanţii Agenţiei Apele Moldovei spun că barajele sunt pregătite pentru a menţine cantitatea de apă, însă avertizează proprietarii lacurilor să respecte regulamentul de exploatare a acestora. Precipitaţiile sunt urmare a unui ciclon format în Marea Neagra.

"În legătură cu precipitaţiile care au loc, pe alocuri vor fi puternice, din cauza aceasta se formează scurgeri pe pantă şi sunt posibile subinundaţii locale. De aceea, noi avertizăm persoanele mai ales persoanele care au construit casele în văile versanţilor", a declarat hidrologul, Valentina Cereş.

Responsabilii din cadrul Agenţiei Apele Moldovei spun că barajele râurilor sunt pregătite pentru a menţine surplusul de apă, însă vin cu în şir de recomandări.

"Lacurile de acumulare gestionate doar de Agenţia Apele Moldovei nu sunt probleme deoarece din timp a început evacuarea apelor. O situaţie mai neclară cu lacurile din gestiunea a proprietarilor direct, care au fost excavate sau îndiguite fără autorizaţie, deoarece, noi nu ştim rezistenţa barajelor. Aş sugera să fie verificat nivelul din lac, să observe dacă nu există filtraţie prin baraj", a comunicat specialistul principal de la Agenţia Apele Moldovei, Eugeniu Zazuleac.

În perioada următoare, meterologii anunţă că ne aşteaptă temperaturi joase în toate regiunile ţării, cu până la minus opt grade Celsius pe timp de noapte. Ziua, mercurul din termometre se va menţine la zero grade Celsius. Cel mai mult vor avea de suferit agricultorii.

Lasă un comentariu