Percheziţii la SFS. Patru inspectori fiscali, un fost angajat al fiscului şi un om de afaceri, suspectaţi de aplicarea unei scheme de extorcare de bani de la agenţi economici

Embed:

Patru inspectori fiscali, un fost angajat al fiscului şi un om de afaceri sunt suspectaţi de aplicarea unei scheme, prin care, de la mai mulţi agenţi economici a fost extorcată o sumă totală de 250 de mii de lei. În această dimineaţă, afacerea profitabilă, dar ilegală, a fost pusă pe butuci: în casele, dar şi în birourile de serviciu ale suspecţilor au venit mascaţii de la SIS şi procurorii anticorupţie.

Percheziţiile la cele 10 adrese, inclusiv în sediul central al Serviciului Fiscal de Stat, au durat mai mult de patru ore. La finalul acestora, din clădire a fost escortat un funcţionar.

Potrivit anchetatorilor, anume acest inspector fiscal ar fi autorul schemei de extorcare de bani de la agenţi economici. Colegii suspectului spun că în vizorul mascaţilor de la SIS şi de la CNA s-a aflat doar acest funcţionar. 

- Controlul efectuat s-a referit doar la activitatea dumnealui?
- Da, doar la activitatea lui, a comentat şeful-adjunct Direcţia Control Fiscal, Grigore Prisneac.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada lunilor februarie - martie 2017, angajații Serviciului Fiscal de Stat au extorcat de la doi oameni de afaceri mită în valoare 180 de mii de lei. În schimbul banilor, funcţionarii au acceptat cererea acestora privind restituirea TVA-ului pentru exportul  fructelor din 2016. Un an mai târziu, suspecţii au pretins 70 de mii de lei de la un alt agent economic. În schimb au promis să închidă ochii la anumite încălcări.

"În cauză penală figurează şase bănuiţi. O persoană a fost reţinută pe un termen de 72 de ore. Aceasta fiind bănuită de corupere pasivă. O altă persoană este în căutare şi mai figurează pe dosar câţiva agenţi economici", a afirmat purtătorul de cuvânt al Procuraturii Anticorupţie, Anastasia Mihălceanu.

Reprezentanţii fiscului au dat asigurări că instituţia colaborează cu ancheta.

"Procurorii îşi fac meseria şi noi le vom oferi tot suportul necesar. Aşteptăm să vedem despre ce este vorba, dar le oferim suportul şi cu detalii vor reveni procurorii pentru că aşa este corect. Ei desfăşoară acţiunile de specialitate", a comunicat purtătorul de cuvânt al Serviciului Fiscal de Stat, Olga Baciu.

Dacă vinovăţia suspecţilor va fi demonstrată în instanţa de judecată, aceştia riscă până la 10 ani de închisoare şi o amendă de aproape jumătate de milion de lei. Totodată ei vor fi privaţi de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de până la 10 ani.

Lasă un comentariu