PDM, despre dezbaterile privind votul uninominal: Niciun partid sau ONG nu trebuie să pretindă că îi reprezintă pe toți cetățenii sau întreaga societate civilă

PDM a lansat în dezbatere publică tema schimbării sistemului electoral și trecerea la sistemul uninominal de vot. Despre aceasta a anunţat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după şedinţa de lucru avută de reprezentanții Partidului Democrat din Moldova.

"Am continuat discuţiile pe reforma clasei politice şi modalităţile prin care să reuşim să aducem mai aprope clasa politică de oameni. Am discutat tot ce ţine de votul uninominal. PDM consideră că dezbaterea privind votul uninominal trebuie să fie liberă, nici o persoană, partid sau grup, să nu pretindă că îi reprezintă pe toți cetățenii, că reprezintă întreaga societate civilă, diaspora sau alte categorii. În ultimii doi ani, au fost date publicității mai multe sondaje de opinie și toate arătau foarte clar că cei mai mulți cetățeni sunt nemulțumiți de actualul sistem electoral și vor ca acesta să fie schimbat. Cum îl schimbăm, cât de bine vom face asta, vrem să stabilim în cadrul dezbaterilor publice care au loc", a menţionat Andrian Candu.

Totodată, şeful Legislativului a spus că inițiativa privind votul uninominal a fost depusă în Parlament, astfel încât să fie îndeplinite criteriile procedurale pentru a putea fi trimisă spre analiza Comisiei de la Veneția:

"În același timp, inițiativa a devenit publică, în așa fel încât fiecare cetățean să aibă acces la ea, să o studieze și să vină cu propuneri sau obiecții. PDM a făcut acești pasi tocmai pentru ca dezbaterea să poată avea loc și să se manifeste în condiții de transparență".

Andrian Candu s-a arătat confuz de faptul că unele ong-uri și-au anunțat refuzul de a participa la dezbateri pe tema votului uninominal.

"Există și un grup de ong-uri care și-au anunțat refuzul de a participa la dezbateri pe tema votului uninominal. Chiar dacă acest grup reprezintă doar un segment al societății civile, credem că era important ca și argumentele lui să se facă auzite în dezbaterile publice. Societatea civilă, prin natura ei, este o voce importantă a societății, care trebuie să încurajeze dezbaterile publice, nu să le boicoteze, mai ales atunci când tema supusă dezbaterii este una susținută de 80 la sută din populația tarii. De aceea, facem apel la reprezentanții societății civile să rămână în afara politicului, să nu preia agenda opozititiei și nici pe cea a puterii, să manifeste echidistanță  în acest proces, astfel încât să avem o dezbatere cât mai obiectivă și benefică", a precizat Andrian Candu.

Lasă un comentariu