Paștele Blajinilor în satul Vărzăreşti. Localnicii şi-au umplut coşurile cu de toate şi au mers la cimitir

Embed:

Pentru unii moldoveni Paștele Blajinilor a început de astăzi. O parte din locuitorii satului Vărzăreşti, raionul Nisporeni, şi-au umplut coşurile cu de toate şi au mers la cimitir să-şi pomenească răposaţii.

De ani de zile, oamenii din această localitate merg trei zile la rând la cimitire. Asta chiar dacă unul dintre preoții care slujește în sat, nu vede cu ochi buni tradiția localnicilor de a merge la cimitir în ziua de sâmbătă. Chiar și așa, oamenii au întins mese printre morminte și au împărțit pomene.

Părintele Sergiu spune că ritualul pomenirii la morminte poate fi făcut anul împrejur şi nu contează ziua.

"Nu cred că e atât de mare problema că e sâmbătă sau duminică să fie până la urmă.Parohia este mult mai mare ca celelalte, este o situaţie mai deosebită în care avem cinci cimitire şi nu reuşim fizic şi aşa întreabă cînd mergem acolo, când dincolo, şi aşa am împărţit", a spus parohul de la Biserica "Sf. Gavriil şi Mihail", Vărzăreşti, Serghei Ivanov.

Pe de altă parte, celălalt preot, care ține slujbe în sat, contestă această tradiție.

"Noi suntem în cadrul săptămânii luminate în care fisticul bisericii nu prevede pomenirea răposaţilor şi nu ştiu dacă Dumnezeu primeşte aşa ceva. Ca excepţie cândva da, dar acum a trecut perioada", a comunicat preotul de la Biserica "Cuviosul Ambrozie de la Optina", Vărzăreşti, Serghei Novac.

În pofida acestor neînțelegeri, enoriașii merg și sâmbătă la cimitir, așa cum obișnuiesc de ani de zile.

"La noi dacă sunt foarte multe cimitire se începe de astăzi până luni şi astăzi am venit la părinţi ca şi orice creştin. Eu la mama mea tot timpul iau un batic, un ştergărel, o pomană".

Oamenii spun că pomenele cu care vin sunt sfințite de preot, după care ajung la familiile sărace din sat.

"Dăruim fiecare pentru săraci, că tot ce punem aici noi dăm în fondul bisericii şi de acum părintele împarte la săraci, la bătrâni, la bolnavi". 

Tot aici se sfinţeşte şi vinul care este vărsat pe morminte.

"Vinul sfinţit se pune pe morminte în semnul crucii. După asta se dă pomene, fiecare aşa simbolic, care şi cum".

Unii oameni au întins masa mare chiar în cimitir, printre morminte. Ei au adus de toate.

"Ne-am pregătit de sărbători ca în fiecare an. I-am pomenit pe toţi de sănătate şi în numele domnului. Mâncăruri, catletă, pârjoale, de toate felurile".

"Asta pentru noi e o zi foarte, foarte importantă şi cu o durere în suflet că au plecat de tineri. Cumpărăm ca să le dăm ceea ce ne place nouă să le placă şi lor".

"Cu o lumânare, un ou, ce ne-a dat domnul nouă, dăm şi noi. Şi cănuţă şi şerveţele şi hăinuţe, cămeşi".

În satul Vărzăreşti sunt peste 6300 de locuitori.

Lasă un comentariu