Paştele Blajinilor în mai multe localităţi din Moldova. Creştinii s-au rugat pentru suflete răposaţilor şi au împărţit pomene

Embed:

În mai multe localităţi din Moldova a fost sărbătorit astăzi Paştele Blajinilor. Creştinii s-au rugat pentru suflete răposaţilor şi au împărţit pomene. La morminte s-au adus lumânări aprinse, tămâie, flori vii, ouă roşii şi cozonaci.

În acest an, pe mormintele din cimitirul "Sfântul Lazăr" din Capitală nu au mai fost întinse mese copioase. Oamenii au preferat să-și pomenească rudele modest.

"Îl pomenim cu ce a da Dumnezeu. Un păhăruţ de vin de sufletul lui şi de pomană dăm un şerveţel, o cănuţă, o farfurie şi cam atât. Aici doar nu facem cumătrie. Acasă ne grămădim, stăm la o masă cum se cade".

"Am venit cu sarmale, cu carne, cu pască, cu ouă cu ce am avut. Pomene am dat iată păscuţă, boluri, bomboane, biscuiţi, ciorapi".

Cei plecați peste hotare au revenit în țară pentru a fi aproape de rude se sărbători.

"Soția, feciorul și toate rudele, mătușile, fiicele. Care-s de peste hotare, care-s pe loc. Oriunde nu am fi, din Italia,venim să pomenim părinții și ne reîntoarcem".

În schimb mesele opulente, întinse de rromi, au ieșit din nou în evidență.

"Cu ce a dat Dumnezeu cu aceea am venit. Băiatul îl avem aici îngropat tânăr de 29 de ani, a făcut accident şi a murit. Carne, legume, rachiu, vin, ce doriţi".

Preoții le recomandă oamenilor să fie modești atunci când merg la cimitire.

"Cu ce trebuie să venim la morminte? - În primul rând cu duhul, rugăciune, cu un Hristos a Înviat sincer față de cei răposați. Pomană să facă cu ceea ce este necesar pentru viaţă, un colac acolo, poate o haină", a comunicat preotul, Preacucernicul Teodor.

De câștigat au avut și cerșetorii, care au împânzit cimitirul.

"- Cine va dat-o? O nevastă".

"Eu după cum mănânc mă ajută la o oricare. Ştergare, străchini. Eu să fiu bogată, eu nu vreau să fiu bogată. Bani v-au dat? Bani? Nu, ei aşa câte un leu mă rog".

"Am strâns 20 de lei. Nu îmi dă lumea. Am venit de la ora 7. Şi până la cât o să stai? Iată până seara să strâng nişte cozonaci, bomboane, poate îmi va da lumea ceva".

În Capitală, Paștele Blajinilor este marcat două zile: duminică și luni. Paştele Blajinilor simbolizează viaţa veşnică, alături de Hristos, după moartea trupească. În această zi, creştinii trebuie să se bucure pentru sufletele persoanelor trecute în lumea celor drepţi.

Lasă un comentariu